Održana 5. sjednica Općinskog vijeća Centar

U ponedjeljak, 30. januara 2017. godine održana je 5. redovna sjednica Općinskog vijeća Centar Sarajevo. Zasjedanje je vodila Karolina Karačić, predsjedavajuća Vijeća.
Održana 5. sjednica Općinskog vijeća Centar

Osnivanje Zdravstvenog savjeta Općine Centar

Općinsko vijeće je donijelo Odluku o osnivanju Zdravstvenog savjeta Općine Centar, sa usvojenim amandmanima. Naime federalnim Zakonom o zdravstvenoj zaštiti i Zakonom o pravima, obavezama i odgovornostima pacijenata propisana je obaveza osnivanja zdravstvenih savjeta u općinama. Pomenutom odlukom uređuje se nadležnost i poslovi Savjeta koji će imati devet članova i čiji će mandat biti četiri godine. Članove Savjeta imenuje općinski načelnik na osnovu javnog poziva, a u sastavu će biti predstavnici zdravstvenih radnika iz ustanova sa područja Centra, predstavnici pacijenata, mladih, općinskog organa uprave, komora iz oblasti zdravstva, stručnih udruženja, udruženja za zaštitu prava pacijenata, sindikata zdravstvenih ustanova odnosno privatnih praksi te Crvenog krsta/križa.

 

Izbor članova komisija Općinskog vijeća

Na ovoj sjednici donesena je odluka o izboru članova komisija – stalnih radnih tijela Općinskog vijeća. U Komisiju za zaštitu ljudskih prava i ravnopravnost spolova izabrani su: Meliha Lekić, predsjednica, Varja Nikolić, zamjenica predsjednice, Merima Zukić, Kemal Musemić, Zora Ostojić, Anesa Abadan i Fadila Bošnjak. U Komisiju za mjesne zajednice i saradnju sa općinama i gradovima izabrani su: Munib Milišić, predsjednik, Sabina Tuzović, zamjenica predsjednika, Aida Koluder-Agić, Edin Šaković, Nedim Škrbo, Elma Karišik i Mirza Zeković. Komisiju za ekologiju i zaštitu kulturnog i prirodnog naslijeđa čine: Senka Ibrišimbegović, predsjednica, Radivoj Jadrić, zamjenik predsjednice, Anton Rajić, Mirza Alispahić, Semir Duraković, Ekrem Kurtović, Irhad Čovrk, Šaćir Čavrk i Seid Fazlagić. U Komisiju za vjerske zajednice izabrani su: Bekir Šuško, predsjednik, Dževad Hodžić, zamjenik predsjednika, Aziz Kadić, Kenan Trebinjac i Ira Adilagić. U sastav Komisije za javna priznanja i obilježavanje historijskih događaja i ličnosti izabrani su: Vera Brigić, predsjednica, Đemo Topalović, zamjenik predsjednice, Velid Jerlagić, Mehmed Muharemović, Edin Šikalo, Željko Panić i Sanela Dumanić. Komisiju za poslove iz stambene oblasti čine: Lejla Khattab, predsjednica, Amra Zulfikarpašić, zamjenica predsjednice, Salko Pašović, Amra Alajbegović, Benjamin Isović, Lamija Tiro, Sonja Akšamija, Dževad Topić i Tea Dreković. U Komisiju za boračka pitanja izabrani su: Dževad Jusić, predsjednik, Dževad Topić, zamjenik predsjednika, Edin Mirojević, Zvonko Ivišić i Mustafa Rustemagić. Izabrana je i Komisija za pitanja mladih u sastavu: Amer Kapo, predsjednik, Amina Osmanbegović, zamjenica predsjednika, Adnan Beglerović, Haris Ćatović, Namik Fočo, Indira Zuko i Haris Skrobanović. Na ovoj sjednici Vijeća Miro Lazović je izabran za zamjenika predsjednika Komisije za izbor i imenovanja i mandatno-imunitetska pitanja. Usvojene su inicijative za formiranje nekoliko povremenih komisija Općinskog vijeća i da se poveća broj članova Komisije za vjerske zajednice i Komisije za boračka pitanja, s tim da se to uklopi u planirana ograničena budžetska sredstva.

 

Vijeće je donijelo odluku o formiranju Organizacionog odbora za obilježavanje značajnih datuma na području općine Centar, kao što su Dan 105. motorizovane brigade, Dani Općine Centar, Dan nezavisnosti BiH, Dan državnosti BiH i drugi. U sastavu Organizacionog odbora će biti rukovodstvo Općinskog vijeća i predstavnici parlamentarnih stranaka koje participiraju u radu Vijeća, predstavnici općinske izvršne vlasti i boračkih udruženja.

 

Slijede izmjene Statuta Općine i Poslovnika Općinskog vijeća

Vijeće je donijelo Odluku o pristupanju izradi izmjena i dopuna Statuta Općine Centar i Poslovnika Općinskog vijeća Centar. Za izradu nacrta izmjena i dopuna ovih akata Vijeće je zadužilo Komisiju za statut i propise sa radnom grupom u kojoj su predsjedavajuća Općinskog vijeća i njeni zamjenici te predstavnici sedam političkih partija, kao i predstavnici samostalnih vijećnika koji participiraju u radu Vijeća.

 

Usvojene su predložene izmjene Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji Stručne službe za poslove Općinskog vijeća.

 

Općinsko vijeće je donijelo rješenja za dodjelu gradskog građevinskog zemljišta u svrhu legalizacije izgrađenih objekata i druga rješenja i zaključke u vezi sa dodjelom zemljišta.

 

Vijećničke inicijative i pitanja

Vijećnici su na ovoj sjednici uputili brojna pitanja i inicijative koje će biti upućene u dalju proceduru, a od kojih su mnoge dobile podršku Općinskog vijeća.

 

Vijećnici su istakli veliko nezadovoljstvo građana održavanjem i čišćenjem saobraćajnica u zimskom periodu, naglasivši da je KJKP ''Rad'' veoma slabo uklanjao snijeg i led sa ulica i pločnika na području središnje općine, zbog čega je zabilježen veliki broj lomova i drugih povreda. Stoga je usvojena inicijativa da se poduzmu dalji koraci za poboljšanje stanja. S tim u vezi načelnik dr. Nedžad Ajnadžić je kazao da su iz Općine Centar, koja je finansijer, tri puta pismeno upozoravali ''Rad'' da pruži zadovoljavajuće usluge te da nije odobrena isplata prve tranše u iznosu 208.000 KM dok se ne popravi stanje, a ukoliko se to ne dogodi da može doći do otkazivanja ugovora i angažovanja drugog izvođača radova.

 

Upućene su i inicijative za što skorije uređenje prostora Arheološkog parka Kalin-hadži Alijine džamije u blizini Narodnog pozorišta, zatim za izgradnju i rekonstrukciju sportskih ploha i dječijih igrališta, postavljanje niša za kontejnere, sanaciju klizišta Betanija, izmještanje na drugu lokaciju autobuske stanice iz Ulice Sutjeska, izmještanje sa Crnog vrha (Ulica Omera Stupca) Dnevnog centra za rehabilitaciju ovisnika, sufinansiranje prevoza za djecu sa posebnim potrebama...