Finansijska podrška Udruženju “Mostovi”

Filcanje je tehnika prerade vune koja se temelji na svojstvu vlakana koja se usljed mehaničkog i toplinskog djelovanja, a uz pomoć sapuna, međusobno upletu u čvrstu strukturu.
Finansijska podrška Udruženju “Mostovi”

Udruženje za podršku i edukaciju žena i mladih „Mostovi“ Sarajevo, pokrenulo je projekat „Filcanje - kurs za samoodrživi razvoj žena“, čiju realizaciju je, u sklopu podrške projektima nevladinih organizacija, finansijski pomogla Općina Centar Sarajevo sa 3.000 KM.

 

Cilj navedenog projekta je afirmacija žena kroz aktivnosti filcanja vune, s ciljem razvoja kreativnih i inovativnih sposobnosti, a osim mogućnosti samozapošljavanja, žene će dobiti priliku da nauče koristiti vunu, te sticanje znanja o staroj tehnici prerade ovčije vune koja postaje veliki svjetski trend.

 

Organizacijom kursa za filcanje vune promovisat će se kulturne i umjetničke vrijednosti, a istovremeno će se ojačati veza i zbližavanje žena kroz razmjenu iskustava, znanja, kreativnosti i vještina.

 

Učesnici projekta su žene sa područja Općine Centar, te udruženja građana koja se bave afirmacijom žena.

 

Podsjećamo da je u prošlogodišnjem budžetu Općine Centar obezbijeđeno 300.000 KM za podršku projektima nevladinih organizacija i udruženja.