Polaganjem cvijeća na Jevrejskom groblju „Borak“ obilježen Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta

U sklopu obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta, u petak 27. januara 2017. godine zajedno sa predstavnicima Jevrejske zajednice Bosne i Hercegovine, u ime Općine Centar i načelnika dr. Nedžada Ajnadžića, njegov savjetnik Mustafa Resić položio je na starom Jevrejskom groblju „Borak“ u Sarajevu cvijeće na spomenik Jevrejima stradalim u holokaustu
Polaganjem cvijeća na Jevrejskom groblju „Borak“ obilježen Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta

Predsjednik Jevrejske opštine Sarajevo Boris Kožemjakin podsjetio je da je na današnji dan  27. januara 1945. godine oslobođen koncentracijski logor Auschwitz-Birkenau, najveći i najstrašniji logor nacističke Njemačke i da se zbog toga ovaj datum obilježava kao Međunarodni dan sjećanja na holokaust koji se, kao zlo ogromnih razmjera, ne smije nikada više ponoviti, a sjećanje na nevino stradale žrtve mora biti vječita opomena.

 

-Jevrejski narod je bio izložen genocidu, pokušaju uništenja pri čemu je trećina stanovništva, njih oko 6 miliona stradalo. Iako je tada rečeno nikada više, nažalost ponovilo se u različitim dijelovima svijeta, pa i u Bosni i Hercegovini, a nadam se da je to posljednja opomena da se takvo zlo više nikada nikome ne ponovi. Jevreji su u ovom gradu naišli na široko pružene ruke. Mogli su slobodno da razvijaju svoje kulturne, tradicionalne i historijske vrijednosti pa i religijske, na čemu moramo biti zahvalni. Posebno mi je drago što su sa nama predstavnici Općine Centar koja kontinuirano prati Jevrejsku zajednicu i podržava njen rad, a čini mi se da je u tome jedina od svih društveno-političkih zajednica u Kantonu Sarajevo, istakao je Kožemjakin dodavši da posebnu zahvalnost duguje načelniku Općine Centar dr. Nedžadu Ajnadžiću koji osim materijalne i finansijske podrške emotivno zadužuje Jevrejsku zajednicu.

 

Savjetnik Resić iskazao je duboko suosjećanje sa bolom koji nose Jevreji širom svijeta.

-Mi ne trebamo i ne smijemo pobjeći od istine o monstruoznom genocidu nad Jevrejima  u Drugom svjetskom ratu. Ne možemo vratiti ljude, ali možemo čuvati sjećanje. Općina Centar će biti uz vas i u budućem periodu i zajedno sa vama promovirati vrijednosti Jevrejske zajednice u Bosni i Hercegovini. Jevreji su nakon progona iz Španije u 16. stoljeću našli utočište u našem gradu, ali su istovremeno dali snažan doprinos ekonomskom, kulturnom i ukupnom civilizacijskom razvoju Sarajeva, kazao je Resić i dodao da Općina Centar snažno podržava ideju da se ovo groblje, jedno od najljepših na području cijele regije, nađe na listi svjetske baštine UNSECO-a.

 

U sklopu obilježavanja ovog veoma značajnog datuma danas je u Jevrejskoj opštini u Sarajevu centralna komemorativna akademija kojoj je, u ime Općine Centar i načelnika dr. Nedžada Ajnadžića, prisustvovao njegov savjetnik Jasmin Gerin.