Stanovnici Soukbunara raspravljali o Nacrtu budžeta Općine za 2017.

Nakon što je Općinsko vijeće Centar utvrdilo i uputilo u javnu raspravu Nacrt budžeta Općine Centar za 2017. i Nacrt programa svoga rada u ovoj godini, u prostorijama Mjesne zajednice „Soukbunar“ u četvrtak, 26. januara 2017. godine održana je javna rasprava koju je vodio predsjednik Savjeta MZ Eso Tucaković.
Stanovnici Soukbunara raspravljali o Nacrtu budžeta Općine za 2017.

Na početku javne rasprave Zorka Zagorac iz Službe za finansije Općine Centar je obrazložila glavne odrednice budžeta u čijem nacrtu je predviđeno izdvajanje 45 posto sredstava za kapitalna ulaganja, 22 posto za tekuće grantove, te naglasila da Općina u ovoj godini nije planirala nikakva zaduženja. U nacrtu je za oblast obrazovanja predviđeno 857.000 KM, za sport 377.000 KM, kulturu 447.000 KM, boračku populaciju 611.000 KM, te projekte mladih 206.000 KM. 

 

-Nacrtom Budžeta Općine Centar za 2017. godinu planirana su ukupna sredstva u iznosu 45.610.870 KM od čega 27.493.100 KM predstavlja planirani tekući prihod 2017. godine, 17.117.770 KM  predstavljaju procijenjena neutrošena sredstva iz 2016. godine, a 1.000.000 KM predstavlja planirane primitke od prodaje zemljišta. Ovogodišnji budžet možemo nazvati razvojnim. Dokument koji je pred vama je u formi nacrta i imate mogućnost da uputite prijedloge i primjedbe, na što će nadležne stručne općinske službe dati svoje mišljenje, kazala je Zagorac.

 

U nastavku javne rasprave građani su iznijeli sljedeće prijedloge za Nacrt budžeta Općine Centar za 2017. godinu:

 

Rekonstrukcija i održavanje ulica: asfaltiranje čikme u Ulici Mrakuša, uređenje spoja ulica Put Mladih muslimana i Urijan Dedine, rekonstrukcija ulica Pećina, Cicin Han i Urijan Dedina. Saobraćajna signalizacija: postavljanje saobraćajnih ogledala na raskrsnicama ulica Soukbunar, Vranjače, Urijan Dedina, Pećina te u Ulici Soukbunar kod broja 40; postavljanje znaka zabrane parkiranja u ulicama Vefika Karabdića i dr. Jusufa Tanovića; postavljanje semafora na raskršću ulica Nurudina Gackića i Put Mladih muslimana. Sanacija javne rasvjete: kompletno osvjetljenje parka na lokalitetu starog rezervoara na Soukbunaru; postavljanje novih rasvjetnih tijela oko Osnovne škole „Hasan Kaimija“ (Cicin Han 93). Vodovod i kanalizacija: rekonstrukcija vodovodne i kanalizacione mreže u čikmi Ulice Urijan Dedina; rekonstrukcija vodovodne mreže u Ulici porodice Foht od Jevrejskog groblja do Ulice Hambina carina i u ulicama Cicin Han kod broja 130 i Soukbunar kod broja 152; rekonstrukcija šahtova na kompletnom mjesnom području; rekonstrukcija kanalizacione, vodovodne i slivničke mreže u Ulici Urijan Dedina. Stepeništa i rukohvati: izgraditi stepenište kod objekta MZ Soukbunar, zatim stepenište u Ulici porodice Foht kao i stepeništa koja će povezivati ulice Čobanija i Put Mladih muslimana; nastaviti rekonstrukciju stepeništa u Ulici Vranjače; postaviti rukohvate u Ulici Urijan Dedina, zatim na stepeništu koje povezuje ulice Put Mladih muslimana i Ejuba Ademovića. Sanacija klizišta i potpornih zidova: sanacija potpornih zidova u ulicama Pećina, Nurudina Gackića, Mrakuša, Urijan Dedina, Soukbunar i Vranjače; postavljanje kesonskog zida na dijelu saniranog klizišta u Ulici Mrakuša. Niše za hajfiše: postaviti niše za hajfiše kod Osnovne škole „Hasan Kaimija“, u Ulici Urijan Dedina kod Konzuma te u ulicama Debelo brdo i Pećina. Ostalo:ukloniti divlje deponije otpada; nastaviti aktivnosti na izradi planske dokumentacije za područje Soukbunara; nastaviti projekt uređenja prostora nekadašnjeg rezervoara u Ulici Soukbunar 195-197; izgraditi hair česme u Ulici dr. Jusufa Tanovića i kod škole „Hasan Kaimija“; postaviti spomen-ploču posvećenu civilnim žrtvama rata sa Soukbunara.

 

U ime općinskih službi na održanoj javnoj raspravi su učestvovali: Edina Muslić (privreda i LER), Merima Cviko (obrazovanje, kultura i sport), Mersida Veiz (rad, socijalna pitanja, zdravstvo, izbjegla i raseljena lica), Amra Dževlan-Mioković (prostorno uređenje i komunalni poslovi), Almasa Ramović (imovinsko-pravni i geodetski poslovi i katastar nekretnina), Belma Imamović (inspekcija), Adis Adilović (boračko-invalidska zaštita), Admir Šehović (civilna zaštita) te vijećnici Denis Challenger i Sead Đozo.