U MZ ''Marijin dvor-Crni vrh'' održana javna rasprava o Nacrtu općinskog budžeta za ovu godinu

U srijedu, 25. januara 2017. godine u Mjesnoj zajednici ''Marijin dvor-Crni vrh'' održana je javna rasprava o Nacrtu budžeta Općine Centar i Nacrtu programa rada Općinskog vijeća za 2017. godinu. Ovaj skup je vodio predsjednik Savjeta MZ ''Marijin dvor-Crni vrh'' Zvonko Bošnjak.
U MZ ''Marijin dvor-Crni vrh'' održana javna rasprava o Nacrtu općinskog budžeta za ovu godinu

O osnovnim odrednicama Nacrta budžeta, koji je planiran u iznosu od 45.610.870 KM, prisutne građane je upoznao Fahrudin Kurtović, pomoćnik općinskog načelnika za finansije. Pri tome je naglasio da su kod rasporeda budžetskih sredstava smanjeni tekući transferi u odnosu na prošlu godinu, a povećani kapitalni izdaci koji sada iznose 20.603.006 KM što čini 45,17% izdataka, tako da ovogodišnji budžet ima razvojne tendencije. Kurtović je zatim govorio o značajnijim kapitalnim projektima čija realizacija ja planirana za ovu godinu, kao što su izgradnja vodovoda Nahorevo kao i objekta osnovne škole na Šipu, popločavanje trga na Ciglanama, rekonstrukcija trga ispred Narodnog pozorišta, izgradnja podzemne garaže FIS-a, rješavanje imovinskih odnosa na Hastahani, obnova devastiranog objekta vrtića Razigrani dani i drugo.

 

Kako je tokom rasprave kao gorući problem istaknuto da je na području ove mjesne zajednice veliki broj nezaposlenost mladih osoba, pomoćnica načelnika za privredu i lokalni ekonomski razvoj Edina Muslić je obrazložila što je sve u ovogodišnjem budžetu planirano po pitanju zapošljavanja mladih, počev od finansiranja poslovnih projekata samozapošljavanja odnosno započinjanja vlastitog biznisa, zatim povoljne kreditne linije za mala i srednja preduzeća, pa do finansijske podrške odnosno plaćanja doprinosa za mlade pripravnike koji će biti zaposleni u privatnim preduzećima.

 

Osim projekata koji su uvršteni u Nacrt budžeta za 2017. godinu, građani su u javnoj raspravi iznijeli i probleme komunalne higijene ulica, stepeništa i javnih površina, saobraćaja i parkirališta, stalnih redukcija vode i pucanja vodovodnih cijevi u zimskom periodu, smanjenja i devastacije zelenih površina zbog ekspanzije gradnje, te istakli potrebu za većim brojem vrtića po propisanim standardima i dječijih igrališta. Kao jedan od najprioritetnijih zahtjeva su ponovo zatražili da se sa Crnog vrha (Omera Stupca) izmjesti Dnevni centar za rehabilitaciju ovisnika s obzirom na probleme koji ugrožavaju sigurnost stanovnika tog područja.

 

Prisutni građani su na ovom skupu također iznijeli prijedloge za: sanaciju fasada i utopljavanje starih stambenih zgrada, izgradnju podzemne garaže za stanovnike MZ, rješavanje problema neakedvatnog ''ležećeg policajca'' kod Osnovne škole ''Isak Samokovlija'', rješavanje prilaza Domu zdravlja Vrazova, sanaciju klizišta u Ulici Avde Jabučice 39 i 41, uređenje raskrsnice ulica Kranjčevića-Tešanjska, poboljšanje javne rasvjete na Bulevaru Franca Lehara, zamjenu oštećenih ploča uz stambene zgrade u Kranjčevićevoj ulici.

 

U ime općinskih službi u javnoj raspravi su učestvovali: Alma Sadović (prostorno uređenje i komunalni poslovi), VildanaTaso (inspekcija), Zakira Šero (obrazovanje, kultura i sport), Edina Muslić (privreda i LER), Smiljan Mišanović (imovinsko-pravni i geodetski poslovi i katastar nekretnina), Ibrahim Burazerović (lokalna samouprava), Hata Kadić (rad, socijalna pitanja, zdravstvo, izbjegla i raseljena lica), Meho Čalija (civilna zaštita), Aida Alijagić (boračko-invalidska zaštita), Selma Mujić (stambeni poslovi), dopredsjedavajući Općinskog vijeća Mustafa Mulić i vijećnici  Denis Challenger, Samir Fazlić i Anton Rajić te savjetnici općinskog načelnika Bećir Sirovina i Jasmin Gerin.