Javna rasprava u MZ ''Džidžikovac-Koševo I'' o Nacrtu budžeta Općine Centar za 2017.

U prostorijama Mjesne zajednice ''Džidžikovac-Koševo I'' održana je 24. januara 2017. godine javna rasprava o nacrtima budžeta Općine Centar i programa rada Općinskog vijeća Centar za 2017. godinu. Ovaj skup je vodila Nevenka Škavo, predsjednica Savjeta MZ ''Džidžikovac-Koševo I''.

Uvodne napomene o Nacrtu budžeta Općine Centar za ovu godinu dala je Zorka Zagorac iz Službe za finansije Općine Centar i naglasila da su planirana budžetska sredstva u ukupnom iznosu od 45.610.870 KM, od kojih se za kapitalne grantove i ulaganja raspoređuje 20.603.006 KM što čini 45,17% izdataka (od čega se 5.986.069 KM odnosi na kapitalne grantove, a 14.616.937 KM na kapitalna ulaganja). Zagorac je podsjetila da je Općina, u skladu sa usvojenom metodologijom planiranja budžeta, objavila u junu prošle godine javni poziv za dostavu prijedloga projekata iz oblasti lokalnog ekonomskog razvoja, zaštite okoliša, urbanog razvoja i komunalne infrastrukture. Na ovaj način su građani i zainteresovani subjekti uključeni u pripremu budžeta za 2017. godinu prije utvrđivanja nacrta, a s ciljem izbora što kvalitetnijih projekata koji su u interesu građana i bolje pripreme projekata za realizaciju. Na osnovu analize dostavljenih prijedloga koju su izvršile nadležne službe, a uvažavajući procijenjene opće i namjenske prihode kao izvore za njihovu realizaciju, utvrđeni su prijedlozi projekata koji se mogu planirati za realizaciju u 2017. godini.

U nastavku javne rasprave građani su iznijeli sljedeće prijedloge za Nacrt budžeta Općine Centar za 2017. godinu:

Saobraćajnice: sanacija i asfaltiranje Ulice Prusačka i dijelova ulica Hadži-Idrizova i Rizaha Štetića; asfaltiranje ulica Josipa Vancaša, Danijela Ozme i Koševo, kao i staza i prilaza uz stambene zgrade Džidžikovac 11-13 i 15-19 te uređenje staza u parku kod Druge gimnazije; popravak trotoara i metalne ograde u Ulici Džidžikovac. Saobraćajna signalizacija: postavljanje saobraćajnih ogledala na uglovima ulica Hasana Kikića-Danijela Ozme, Kemal-begova-Koševo i Josipa Vancaša-Gabelina; postavljanje vibracionih traka u Ulici Josipa Vancaša i ležećeg policajca u Gabelinoj ulici. Vodovod i kanalizacija: sanacija klizišta i odvodnje oborinskih voda u Alipašinoj ulici 35 i sanacija drenažnog odvoda u toj ulici broj 25 i 27; izmjena vodovodne i kanalizacione mreže u Ulici Josipa Vancaša 15 te otčepljavanje odvoda oborinskih voda i kanalizacionih šahtova u toj ulici; zatvoriti šahtove u ulicama Koševo, Danijela Ozme i Alipašina. Stepeništa i rukohvati: sanacija stepeništa u ulicama Ključka 2 i 4, Mice Todorović i Alipašina 31-39, 11, 13, 15 i 17. Potporni zidovi: izgradnja ili sanacija potpornog zida u Ulici Koševo. Javna rasvjeta: postavljanje rasvjetnih tijela u Alipašinoj ulici 25 i 27 te u prolazu u Ulici Hasana Kikića između ulaza 14 i 16, kao i dodatne rasvjete duž objekta Osnovne škole ''Musa Ćazim Ćatić'' sa dvorišne strane; zamjena dotrajalih rasvjetnih tijela u Ulici Rizaha Štetića. Zelene i druge javne površine: uvrstiti u program redovnog održavanja prolaz u Kemal-begovoj ulici od broja 3, kao i zelene površine u ulicama Mice Todorović, Alipašina 33, Danijela Ozme 1a i 1b (dvorište) i Čekaluša 31 i 33, kao i javne površine u Alipašinoj ulici 13-15 i 11-17; postavljanje kapije i ograđivanje dijela dvorišta u Ulici Josipa Vancaša 23. Odlaganje otpada: nabavka kontejnera u Ulici Hasana Kikića i korpi za otpatke u Ulici Jezero; natkrivanje kontejnera u Ulici Koševo i drugim ulicama. Ostalo: izmjestiti na drugu lokaciju autobusko stajalište koje je kod Druge gimnazije u Ulici Sutjeska; sanacija fasada stambenih zgrada na području cijele MZ; redovno čistiti ulice, trotoare, stepeništa i druge javne površine (prioritet hitno čišćenje i uređenje zapuštenog prostora u parku gdje je bila Austrijska kuća) te redovno uklanjati snijeg i led u zimskom periodu.

 

U ime općinskih službi u javnoj raspravi su učestvovali: Amra Dževlan-Mioković (prostorno uređenje i komunalni poslovi), Vedrana Remović (imovinsko-pravni i geodetski poslovi i katastar nekretnina), Mirza Islambegović (inspekcija), Mirsada Lingo (opća uprava), Ibrahim Burazerović (lokalna samouprava), Edina Muslić (privreda i LER), Azemina Karić (rad, socijalna pitanja, zdravstvo, izbjegla i raseljena lica), Elma Sultanić (obrazovanje, kultura i sport), Vahid Bećirević (civilna zaštita), Hasnija Zoronjić (boračko-invalidska zaštita), Sanida Nalo-Žoljić (stambeni poslovi), vijećnici Sonja Akšamija, Abid Jusić, Denis Challenger i Nihad Uk, te savjetnik općinskog načelnika Jasmin Gerin.