Podrška humanom i korisnom radu Sigurne kuće

Načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić je u utorak, 24. januara 2017. godine zajedno sa ministricom za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo Amelom Dautbegović, predsjedavajućom Općinskog vijeća Centar Karolinom Karačić i njenim zamjenikom Mustafom Mulićem posjetio Sigurnu kuću gdje su ih ugostile izvršna direktorica Fondacije lokalne demokratije Jasmina Mujezinović te menadžerica ove kuće Mubera Hodžić-Lemeš.

Povod sastanka bio je razgovor o rješavanju imovinsko–pravnog statusa objekta gdje je smještena Sigurna kuća.

 

-Sigurna kuća Fondacije lokalne demokratije u Sarajevu otvorena je 2000. godine i u okviru nje se nalaze tri servisa, i to: sklonište za djecu i žrtve porodičnog nasilja, sklonište za djevojke žrtve seksualnog nasilja, incesta, silovanja i drugih oblika nasilja i SOS telefon 1265 za prijavu nasilja u porodici koji je dostupan 24 sata, pojasnila je Hodžić–Lemeš te dodala kako se žrtve primaju po preporuci Centra za socijalni rad, policijskih uprava i naloga Tužilaštva.

 

Objasnila je i kako po dolasku u Sigurnu kuću žrtve nasilja dobivaju fizičku zaštitu i sigurnost, što im je u prvim danima od izuzetnog značaja, jer u početku imaju strah od počinitelja nasilja, zbog čega im je važno da se osjećaju sigurno i zaštićeno. Korisnice zaštite ovdje imaju mogućnost da dobiju besplatnu pravnu i medicinsku pomoć.

 

Ministrica Dautbegović istakla je da će resorno ministarstvo u saradnji sa Općinom Centar poduzeti sve neophodne radnje da što prije nađe adekvatno rješenje problema imovinsko–pravnog statusa, kako bi Sigurna kuća u budućnosti mogla nastaviti svoju humanu misiju.

 

Načelnik Ajnadžić je najavio kako će do konačnog rješavanja imovinsko–pravnih odnosa Sigurna kuća nastaviti funkcionirati u objektu u kojem radi, te izrazio očekivanja da će se ovaj problem što prije riješiti na zadovoljstvo svih, a posebno korisnica i uposlenica ove kuće.

 

-Smatram da trebamo preuzeti odgovornost i riješiti ovaj problem. Važno je da nađemo rješenje koje će zadovoljiti sve strane u ovom procesu. Želim posebno naglasiti da ćete imati podršku Općine Centar u vašem humanom i korisnom radu. U slučaju eventualne potrebe za iseljenjem iz ovog objekta, Općina Centar vam može ponuditi alternativno rješenje i preseljenje u jedan od objekta u njenom vlasništvu, konkretno je predložio načelnik Ajnadžić.

 

Predsjedavajuća Karačić i njen zamjenik Mulić dodali su da će Općinsko vijeće bezrezervno podržavati rješavanje imovinsko-pravnog statusa Sigurne kuće.

 

Predstavnice Sigurne kuće i Fondacije lokalne demokratije zahvalile su se načelniku Ajnadžiću, jer ovakvo alternativno rješavanje njihovog problema ukazuje na spremnost i ekspeditivnost lokalne vlasti da na najbrži i najbolji način podrži rad ovog skloništa.

04.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Najava prvog Sajma socijalnih usluga
04.07.2024.
UREĐENJE PJEŠAČKIH ZONA U CENTRU
Počela sanacija trotoara u Ulici Koševo
Više vijesti