Održana javna rasprava u Mjesnoj zajednici Donji Velešići

Stanovnici mjesne zajednice „Donji Velešići“ raspravljali su u ponedjeljak, 23. januara 2017. godine o nacrtima budžeta Općine Centar i programa rada Općinskog vijeća Centar za 2017. godinu. Ovaj skup je vodio predsjednik Savjeta MZ „Donji Velešići“ Alija Kolenda.
Održana javna rasprava u Mjesnoj zajednici Donji Velešići

Uvodne napomene o Nacrta budžeta Općine Centar za ovu godinu koji iznosi 45.610.870 KM dala je Zorka Zagorac iz Službe za finansije Općine Centar.

 

-Planirana budžetska sredstva su raspoređena za tekuće projekte (9.930.085 KM), a za kapitalne grantove i ulaganja izdvojeno je 20.603.006 KM što čini 45,17% izdataka od čega se 5.986.069 KM odnosi na kapitalne grantove, a 14.616.937 KM na kapitalna ulaganja, kazala je Zagorac i podsjetila da je Općina, u skladu sa usvojenom metodologijom planiranja budžeta, posebno u dijelu izbora kapitalnih projekata, objavila u junu prošle godine javni poziv za dostavu prijedloga projekata iz oblasti lokalnog ekonomskog razvoja, zaštite okoliša, urbanog razvoja i komunalne infrastrukture za Nacrt budžeta za 2017. godinu. Na ovaj način su građani i zainteresovani subjekti uključeni u pripremu budžeta prije utvrđivanja nacrta, a s ciljem izbora što kvalitetnijih projekata koji su u interesu građana i bolje pripreme projekata za realizaciju. Na osnovu analize dostavljenih prijedloga koju su izvršile nadležne službe, a uvažavajući procijenjene opće i namjenske prihode kao izvore za njihovu realizaciju, utvrđeni su prijedlozi projekata koji se mogu planirati za realizaciju u 2017. godini.

 

U nastavku javne rasprave građani su iznijeli sljedeće prijedloge za Nacrt budžeta Općine Centar za 2017. godinu:

 

Saobraćajnice: proširiti i asfaltirati Ulicu Hasana Bibera na više mjesta (kod broja 105, kod klizišta i drugim dijelovima), kao i čikmu u toj ulici kod broja 46; proširiti ulaz u Ulicu Hasana Bibera kod broja 103; izgradnja nove saobraćajnice u skladu sa Regulacionim planom Velešići, uključujući i infrastrukturu; sanirati ogradu pored groblja Bare i naselja u Ulici Hasana Bibera 105 prema naselju Hum; izgraditi pasarelu (nadvožnjak) iz Ulice Muhameda ef. Pandže 175 prema Ulici Muhameda Hadžijahića (spoj mjesnih zajednica Donji Velešići i Koševsko brdo); postaviti novo saobraćajno ogledalo na krivini u Ulici Hasana Bibera iza broja 105 prema Jukićevoj ulici. Dogovoreno je da predstavnici nadležnih općinskih službi utvrde na terenu tačne lokacije u Ulici Hasana Bibera koje bi trebalo proširiti i asfaltirati. Vodovod i kanalizacija: ugraditi slivničke rešetke u Ulici Hasana Bibera kod brojeva 21 i 89-103. Uređenje javnih površina i igrališta:izgraditi dječije igralište na prikladnoj lokaciji, kao i parkiralište; urediti zelene i druge javne površine na lokacijama u Ulici Hasana Bibera preko puta broja 5, kao i trotoare i ispod groblja Bare te zelenu površinu u Ulici Muhameda ef. Pandže kod autobuskog stajališta. Javna rasvjeta:  zamijeniti drvene stubove javne rasvjete betonskim od Ulice Hasana Bibera 105 do Jukićeve ulice; zamijeniti postojeće svjetiljke led rasvjetom u Ulici Hasana Bibera 5 do Jukićeve ulice. Ostalo:uputiti zahtjev policiji da poduzme aktivnosti kako bi se povećao nivo opće sigurnosti u ovom naselju; usaglasiti numerisanje objekata i nazive ulica u graničnom pojasu između općina Centar i Novo Sarajevo.

 

Nakon rasprave usvojeni su i zaključci u vezi sa iznalaženjem lokacije za izgradnju dječijeg igrališta i rješavanjem pitanja zemljišta za izgradnju pristupne saobraćajnice.

 

U ime općinskih službi u javnoj raspravi su učestvovali: Gordana Trto (prostorno uređenje i komunalni poslovi), Damir Konjičanin (imovinsko-pravni i geodetski poslovi i katastar nekretnina), Mirza Islambegović (inspekcija), Ibrahim Burazerović (lokalna samouprava), Edina Muslić (privreda i LER), Zlatan Kulović (rad, socijalna pitanja, zdravstvo, izbjegla i raseljena lica), Jasmina Fazlić (obrazovanje, kultura i sport), Faruk Efendić (civilna zaštita), Mirsad Mahmutović (informatika), Muamer Đenđušić (boračko-invalidska zaštita), vijećnici Denis Challenger i Dževad Topić, te  savjetnik općinskog načelnika Bećir Sirovina.

04.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Najava prvog Sajma socijalnih usluga
04.07.2024.
UREĐENJE PJEŠAČKIH ZONA U CENTRU
Počela sanacija trotoara u Ulici Koševo
Više vijesti