Ministar Osmanović posjetio Općinu Centar

Načelnik Općine Centar Sarajevo dr. Nedžad Ajnadžić je zajedno sa svojim savjetnikom za investicije Mustafom Resićem u ponedjeljak, 23. januara 2017. godine ugostio ministra civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adila Osmanovića i njegovog savjetnika Ivicu Šarića.
Ministar Osmanović posjetio Općinu Centar

Na sastanku je, između ostalog, razgovarano o institucijama kulture od značaja za BiH i Memorandumu o razumijevanju s ciljem podrške radu navedenih ustanova za period 2016-2018. godine. Ovim dokumentom, kojeg su 15. septembra 2015. godine potpisali predstavnici nekoliko nivoa vlasti, Općina Centar se obavezala da će svake godine izdvajati po 150 hiljada za sufinansiranje rada pomenutih ustanova kulture, a koje se nalaze na njenom području.

 

-Duži niz godina ustanove kulture od posebnog značaja za Bosnu i Hercegovinu  funkcioniraju u izuzetno teškim uvjetima u stalnoj neizvjesnosti, uz povremenu finansijsku podršku nedovoljnu za normalan rad. Sa Općinom Centar imamo izuzetno dobru saradnju i sretni smo zbog toga što je ova lokalna zajednica prepoznala važnost institucija kulture i redovno iz budžeta izdvaja sredstva za podršku njihovom radu, kazao je Osmanović.

 

Načelnik Ajnadžić ja naglasio da Općina Centar ostaje pri svom stavu da podržava institucije kulture koje su od značaja za Bosnu i Hercegovinu i da je Nacrtom općinskog budžeta za 2017. godinu također predviđeno 150.000 KM kao pomoć institucijama kulture od državnog značaja koje su smještene na području središnje sarajevske općine.

 

-Prema instrukcijama Ministarstva civilnih poslova BiH, ova sredstva smo rasporedili tako da 115.000 KM ide za potrebe Zemaljskog muzeja, a 35.000 KM za Kinoteku BiH. U razgovoru sa ostalim načelnicima gradskih općina došli smo do zaključka da novac za ovu namjenu treba prebaciti na podračun Ministarstva, a ne uplaćivati direktno institucijama. Nekoliko puta sam bio u posjeti Franjevačkom samostanu Duha Svetoga u Fojnici čiji je Muzej nominiran od strane Europskog muzejskog foruma za prestižnu godišnju nagradu Muzej godine u Europi, te je ušao u takmičenje sa 42 muzeja iz cijele Europe za ovu titulu. Proglašenje pobjednika održat će se u Zagrebu, a s obzirom da će cjelokupna manifestacija iziskivati troškove, moj prijedlog je da vi ispred Vijeća ministara pokrijete jednu polovinu troškova, a Općina Centar će pokriti drugu, pojasnio je Ajnadžić te također predložio da se na nivou gradskih općina formira Fondacija za pomoć u obilježavanju godišnjice genocida u Srebrenici, i da se na taj način obezbijede sredstva za organizaciju manifestacije.

04.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Najava prvog Sajma socijalnih usluga
04.07.2024.
UREĐENJE PJEŠAČKIH ZONA U CENTRU
Počela sanacija trotoara u Ulici Koševo
Više vijesti