Stanovnici MZ „Betanija-Šip“ raspravljali o Nacrtu budžeta Općine za 2017.

Nakon što je Općinsko vijeće Centar utvrdilo i uputilo u javnu raspravu Nacrt budžeta Općine Centar za 2017. i Nacrt programa svoga rada u ovoj godini, u prostorijama Mjesne zajednice „Betanija-Šip“ u četvrtak, 19. januara 2017. godine održana je javna rasprava koju je vodio predsjednik Savjeta MZ Irhad Čovrk.
Stanovnici MZ „Betanija-Šip“ raspravljali o Nacrtu budžeta Općine za 2017.

Na početku javne rasprave Selma Smajkić iz Službe za finansije Općine Centar je obrazložila glavne odrednice budžeta u čijem nacrtu je predviđeno izdvajanje 45 posto sredstava za kapitalna ulaganaja, 22 posto za tekuće grantove, te naglasila da Općina u ovoj godini nije planirala nikakva zaduženja. U nacrtu je za oblast obrazovanja predviđeno 857.000 KM, za sport 377.000 KM, kulturu 447.000 KM, boračku populaciju 611.000 KM, te projekte mladih 206.000 KM.  

 

–Ovogodišnji budžet možemo nazvati razvojnim. Dokument koji je pred vama je u formi nacrta i imate mogućnost da uputite prijedloge i primjedbe, na što će nadležne stručne općinske službe dati svoje mišljenje, kazala je Smajkić.

 

Stanovnici Betanije i Šipa tokom javne rasprave o Nacrtu budžeta Općine Centar za 2017. godinu iznijeli su sljedeće prijedloge: Rekonstrukcija i održavanje ulica: izgradnja kružnog toka na raskršću ulica Alipašina i Branilaca Šipa, izgradnja trotoara u Ulici Slatina, asfaltiranje dijelova Ulice Zije Dizdarevića, te ulica Kromolj i Alipašina, saniranje oštećenog asfalta u Ulici Abdurahmana Muharemije 33. Semaforizacija i vertikalna signalizacija: postavljanje saobraćajne kamere u Alipašinoj ulici, sanacija oštećenog saobraćajnog znaka u Ulici Dejzina Bikića preko puta broja 6, postavljanje ležećeg policajca u Ulici Dejzina Bikića kod broja 235 i Ulici Slatina 8. Vodovod i kanalizacija: rekonstrukcija dijela kanalizacione mreže u ulicama Dejzina Bikića do broja 227 i Jabuka, rješavanje problema otpadnih voda u Alipašinoj ulici, natkrivanje kanala za otpadne i oborinske vode u Ulici Alipašina, izgradnja kanalizacione mreže na području Kromolja i Poljina, izgradnja oborinske odvodnje na dijelu Ulice Abdurahmana Muharemije. Klizišta: sanacija klizišta u Ulici Abdurahmana Muharemije. Javna rasvjeta: postavljanje tri stuba ulične javne rasvjete u Ulici Gornja Slatina, postavljanje ulične rasvjete u ulicama Gornji Kromolj i Branilaca Šipa 45. Ostalo: izgradnja škole na Šipu i džamije na Kromolju, postavljanje nastrešnica na autobuska i minibuska stajališta.

 

U ime općinskih službi na održanoj javnoj raspravi su učestvovali: Sanija Avdagić (obrazovanje, kultura i sport), Edina Muslić (privreda i LER), Selma Ćenanović (rad, socijalna pitanja, zdravstvo, izbjegla i raseljena lica), Nedžmija Muhamedbegović (prostorno uređenje i komunalni poslovi), Almasa Ramović (imovinsko-pravni i geodetski poslovi i katastar nekretnina), Alma Varatanović-Guso (inspekcija), Muamer Đendušić (boračko-invalidska zaštita), Admir Šehović (civilna zaštita), vijećnici Denis Challenger, Velija Katica, Abid Jusić, Edin Mirojević, Sead Đozo, Salko Pašović i Mustafa Mulić, te savjetnici načelnika Bećir Sirovina i Jasmin Gerin.

04.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Najava prvog Sajma socijalnih usluga
04.07.2024.
UREĐENJE PJEŠAČKIH ZONA U CENTRU
Počela sanacija trotoara u Ulici Koševo
Više vijesti