Općina Centar će nastaviti snažno podržavati obrazovni sistem

Načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić je u petak, 20. januara 2017. godine održao sastanak sa direktorima svih jedanaest osnovnih škola sa područja ove lokalne zajednice. Povod sastanka bio je sumiranje dosadašnjih rezultata saradnje ali i razgovor o problemima sa kojima se direktori ovih obrazovnih ustanova svakodnevno suočavaju.
Općina Centar će nastaviti snažno podržavati obrazovni sistem

Naime, iako oblast obrazovanja nije u njenoj direktnoj nadležnosti, Općina Centar Sarajevo svake godine iz svog budžeta izdvaja značajna sredstva za unapređenje odgojno-obrazovnog procesa i poboljšavanje uvjeta boravka i rada u predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama i na fakultetima, zatim za stipendiranje nadarenih učenika i studenata, organizaciju školskih takmičenja u znanju, kulturnim i sportskim aktivnostima i drugo.

 

Direktori su izrazili veliku zahvalnost Općini Centar na višegodišnjoj pomoći u realizaciji nastavnih aktivnosti i poboljšanju uvjeta boravka i rada u školama. Naglašeno je da bez podrške Općine Centar, koja je nemjerljiva, škole ne bi mogle dobro funkcionirati.

 

-Sredstva koja nam dodjeljuje Općina Centar su jedini stalni izvor prihoda školama i jedina sredstva koja imamo na raspolaganju za ulaganje u sanaciju školskih objekta i nabavku opreme i učila. Ova lokalna zajednica godinama unazad podržava obrazovni proces i sve osnovne škole na području općine Centar, a nadam se da će dobra saradnja biti nastavljena u budućnosti. U skladu sa svim navedenim slobodno mogu kazati da nije bilo Općine Centar mnogo toga ne bi bilo ovako kako jeste, naglasio je Zijad Numić, direktor Osnovne škole „Nafija Sarajlić“. 

 

Načelnik Ajnadžić istakao je da će Općina Centar nastaviti kontinuirano raditi na poboljšanju uslova obrazovanja na području Centra bez obzira što ta oblast još uvijek nije u njenoj nadležnosti.

 

-Ove godine smo Nacrtom budžeta predvidjeli više sredstava za stipendiranje srednjoškolaca i studenata sa visokim prosjekom ocjena ali i za one iz socijalno ugroženih porodica. Također smo izdvojili sredstva za besplatan prevoz učenika osnovnih škola koji stanuju na većoj udaljenosti od škole, a gdje nemaju uspostavljene odgovarajuće saobraćajne linije javnog gradskog prevoza. Osim učenika osnovnih škola „Alija Nametak“ i „Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak“ obezbijedit ćemo prevoz i za učenike Osnovne škole „Nafija Sarajlić“. Želim vas obavijestiti da je Općinsko vijeće usvojilo izmjene Odluke o obavljanju poslovnih djelatnosti u određenim ulicama na području općine Centar. Promijenjena je odredba kojom je ranije bilo propisano da objekti u kojima se organizuju igre na sreću budu udaljeni 10 metara od obrazovnih i vjerskih objekata, tako da je sada pripisana obavezna udaljenost od 100 metara. Mi ćemo biti lokalna zajednica koja će praviti škole, a nikako ih zatvarati, kazao je Ajnadžić i zadužio direktore da u saradnji sa Službom za obrazovanje, kulturu i sport osmisle kulturno-zabavni i takmičarski program za učenike koji će se održati na ledenoj plohi u parku Hastahana na Marijin Dvoru u prvoj sedmici februara. Ajnadžić je također podsjetio direktore da je ledena ploha potpuno besplatno na raspolaganju svim ljubiteljima klizanja do 15. februara 2017. godine u terminu od 9 do 22 sata, te da u skladu s tim animiraju učenike da iskoriste tu priliku.

 

Sastanku sa direktorima osnovnih škola prisustvovali su i savjetnici općinskog načelnika Mustafa Resić, Bećir Sirovina i Jasmin Gerin te pomoćnica općinskog načelnika za obrazovanje, kulturu i sport Zakira Šero.

04.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Najava prvog Sajma socijalnih usluga
04.07.2024.
UREĐENJE PJEŠAČKIH ZONA U CENTRU
Počela sanacija trotoara u Ulici Koševo
Više vijesti