Specijalno priznanje načelniku Ajnadžiću za doprinos razvoju sporta osoba s invaliditetom

Uz prisustvo velikog broja sportista, sportskih radnika, uvaženih gostiju iz sportskog, političkog i javnog života, sinoć su u multimedijalnoj sali Općine Novi Grad Sarajevo, u organizaciji Saveza udruženja za sport i rekreaciju invalida Kantona Sarajevo, proglašeni najbolji sportisti s invaliditetom Kantona Sarajevo za 2016. godinu.
Specijalno priznanje načelniku Ajnadžiću za doprinos razvoju sporta osoba s invaliditetom

U ime Općine Centar manifestaciji je prisustvovao savjetnik općinskog načelnika za društvena pitanja Bećir Sirovina koji je ovom prilikom preuzeo plaketu za načelnika Općine Centar dr. Nedžada Ajnadžića koju mu je Savez udruženja za sport i rekreaciju invalida Kantona Sarajevo dodijelio za izuzetan doprinos u razvoju i unapređenju sporta osoba s invaliditetom i pomoć za organizaciju izbora najboljih sportista.

 

Predsjednik Saveza Ismet Bajrović u svom obraćanju zahvalio se svima onima koji su na raznim sportskim borilištima doprinijeli velikom uspjehu bosanskohercegovačkog sporta i afirmaciji naše države.

 

-Ovo je 19. tradicionalna manifestacija na kojoj proglašavamo najbolje sportiste invalide Kantona Sarajevo. Upravni odbor Saveza udruženja za sport i rekreaciju invalida KS formirao je stručni žiri koji je na osnovu postignutih rezultata i kriterija sačinio Izvještaj i donio odluku o izboru najboljih među najboljima, istakao je Bajrović.

 

Za najuspješniju sportašicu žiri je proglasio Ilmu Kazazić, skijašicu koja je u juniorskoj konkurenciji vicešampionka evropskih IPCAS utrka u Austriji u disciplinama slalom i veleslalom. Osvajačica je i dvije srebrene medalje u alpskom skijanju te paraolimpijka i članica reprezentacije alpskog skijanja BiH.

 

Za najuspješnijeg sportistu u muškoj konkurenciji proglašen je Dževad Hamzić, dugogodišnji član kluba sjedeće odbojke SPID Sarajevo sa kojim je postigao zapažene rezultate.

 

Za najuspješnijeg trenera proglašen je Mirza Hrustemović, predsjednik SDI SPID i dugogodišnji selektor reprezentacije BiH u sjedećoj odbojci sa kojom je u 2016. godini ostvario vrhunski rezultat i osvojio srebrenu medalju na paraolimpijskim igrama. 

 

Najuspješnijim sportskim radnicima proglašeni su Šefika Skorupan, Zijad Kamarić i Amel Kapo. Najperspektivni sportisti su Suljo Keranović (kuglanje) i Edna Šunjić (skijanje, kuglanje i plivanje).

 

Za najuspješniju žensku ekipu proglašena je ekipa Kantona Sarajevo u kuglanju, osvajač zlatne medalje na međunarodnom takmičenju u Novom Sadu, a na drugom mjestu je reprezentacija Kantona Sarajevo u pikadu, osvajač srebrene medalje na državnom prvenstvu.

 

Najbolji muški sportski kolektiv je Sportsko društvo invalida SPID, ekipa koja je šesti put zaredom osvojila prvenstvo BiH. Na drugom mjestu je ekipa 3K Sarajevo- košarka u kolicima, a na trećem ekipa KS u streljaštvu.

 

Osim načelniku Ajnadžiću, Udruženje je za doprinos u razvoju i unapređenju sporta osoba s invaliditetom dodijelilo specijalna priznanja i Semiru Efendiću, Zori Dujmović, Ivi Komšiću, Mirvadu Kuriću, Mirsadu Mujiću, Tajibu Dalaliću, Mehmedaliji Homorcu, Dnevnom avazu i Federalnom ministarstvu kulture i sporta.

 

Posthumno je dodijeljena plaketa za prof. dr. Senada Turkovića za doprinos u radu i razvoju sporta za osobe s invaliditetom KS.

 

Pokrovitelji ovog izbora najboljih sportista bili su: Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, Federalno ministarstvo kulture i sporta i BH pošta. Zlatni donatori su: Općina Novi Grad Sarajevo, Općina Centar Sarajevo i Grad Sarajevo - Gradsko vijeće.  

04.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Najava prvog Sajma socijalnih usluga
04.07.2024.
UREĐENJE PJEŠAČKIH ZONA U CENTRU
Počela sanacija trotoara u Ulici Koševo
Više vijesti