Sanacija klizišta u Nahorevskoj ulici 125

Na području Mjesne zajednice „Pionirska dolina-Nahorevo“ na adresi Nahorevska 125 planirana je sanacija klizišta koju će finansirati Općina Centar iz svog budžeta sa 45.715 KM.
Sanacija klizišta u Nahorevskoj ulici 125

 

Općinski načelnik je putem Službe za prostorno uređenje i komunalne poslove izdao rješenje Zavodu za izgradnju Kantona Sarajevo, kao realizatoru i nadzoru ovog projekta za izvođenje radova na hitnoj sanaciji klizišta na pomenutoj lokaciji.

 

Zavod je okončao proceduru odabira firme za izvođenje radova i najpovoljniju ponudu je dostavila firma „Mibral“ d.o.o. Sarajevo sa kojom će biti potpisan ugovor za izvođenje radova.

 

Glavni projekat sanacije ovog klizišta u Nahorevskoj ulici, koji je također finansirala Općina Centar, je uradio Institut za geotehniku i geologiju Građevinskog fakulteta u Sarajevu. Prema ovom dokumentu urađeno je geodetsko snimanje i izvođenje istražnih radova i ispitivanja s ciljem dobijanja relevantnih podataka. Pomenuto klizište obuhvata površinu od 290 metara kvadratnih.

 

Uzroci nastanka klizišta su nagib terena, geološka građa tla, podzemne i površinske vode. Stoga je predložena izgradnja armirano-betonskih potpornih zidova koji bi zaustavili klizanje tla.

 

Prvi zid biće izgrađen iznad stambenog objekta u Nahorevskoj ulici kod broja 125, koji je i najugroženiji. Ovaj zid će biti ukupne dužine 20 metara, a visine od 2,2 do 3 metra i iznad njega je planirana ugradnja drenažnog sistema. Drugi potporni zid će biti ukupne dužine šest metara i predstavlja nastavak na armirano-betonski potporni zid čija izgradnja je obavljena u prijašnjoj sanaciji klizišta u Nahorevskoj ulici. Ovim zidom će osim sprečavanja daljnjeg klizanja tla također biti proširena lokalna saobraćajnica.

04.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Najava prvog Sajma socijalnih usluga
04.07.2024.
UREĐENJE PJEŠAČKIH ZONA U CENTRU
Počela sanacija trotoara u Ulici Koševo
Više vijesti