Stanovnici Mjesne zajednice „Trg oslobođenja-Centar“ iznijeli svoje prijedloge za finansiranje iz budžeta Općine Centar

U prostorijama Mjesne zajednice „Trg oslobođenja-Centar“ u četvrtak 12. januara 2017. godine, održana je javna rasprava o nacrtima budžeta Općine Centar i programa rada Općinskog vijeća Centar za 2017. godinu, koju je vodio zamjenik predsjednika Savjeta MZ Muhidin Bukva.
Stanovnici Mjesne zajednice „Trg oslobođenja-Centar“ iznijeli svoje prijedloge za finansiranje iz budžeta Općine Centar

Na početku javne rasprave dodatna pojašnjenja oko Nacrta budžeta Općine Centar za ovu godinu koji iznosi 45.610.870 KM je dao Fahrudin Kurtović, pomoćnik načelnika za finansije Općine Centar, koji je ovom prilikom predstavio planove općinske administracije za realizaciju kapitalnih projekata sa prezentacijom najvećih izdvajanja iz općinskog budžeta od kojih su: obrazovanje (857.000 KM), sport (377.000 KM), kultura (447.000 KM), boračka populacija (611.000 KM), projekti mladih (206.000 KM), ambulanta na Višnjiku (265.000 KM), pomoć porodiljama (130.000 KM), stipendiranje učenika i studenata (400.000 KM), dječija igrališta i zelene površine (415.000 KM), lokalne ceste (1.580.000 KM), nekategorisane ceste (780.000 KM),....

 

 

-Od projekata koji trebaju biti realizovani tokom ove godine, a odnose se konkretno na ovu mjesnu zajednicu, želim vas upoznati da je planirana sanacija platoa ispred Narodnog pozorišta, gdje je projektom planirano da obnovimo kompletan prostor oko pozorišta, čija investiciona vrijednost iznosi oko milion KM. Na dijelu vanjskog igrališta FIS-a želimo graditi sklonište i javnu podzemnu garažu sa 60 mjesta, za šta smo planirali iznos od 650.000 KM. Općinski načelnik dr. Nedžad Ajandžić je sa predstavnicima Vakufske direkcije u Sarajevu potpisao sporazum kojim Općina Centar izdvaja 50.000 KM za postavljanje ograde oko arheološkog parka Kalin-hadži Alijine džamije, što će biti učinjeno sa poboljšanjem vremenskih prilika. Sa Udruženjem „Zagrljaj nade“ također imamo u planu pokretanje projekta pomoći djeci sa smetnjama u razvoju. Pokrenuli smo pregovore sa komercijalnim bankama oko  kreditne linije za privrednike i poljoprivrednike po sistemu smanjenja kamatnih stopa kredita. Usvojen je i Nacrt odluke o sufinansiranju izrade termo fasada – utopljavanja stambenih zgrada za kolektivno stanovanje, te smo planirali 300.000 KM u općinskom budžetu za projekat energetske efikasnosti koji podrazumijeva postavljanje termo fasada na zgrade škola, obdaništa, Centar za mlade na Gorici i objekata u vlasništvu Općine Centar, objasnio je Kurtović.

 

 

U nastavku javne rasprave građani su iznijeli sljedeće prijedloge na Nacrt budžeta Općine Centar za 2017. godinu.

 

Saobraćajnice: uputiti zahtjev Direkciji za ceste KS za rješenje odvoda površinskih voda sa saobraćajnice u Maršala Tita na dijelu od spomen-obilježja „Vječna vatra“ do Marijin dvora. Javna rasvjeta i elektromreža: pokrenuti projekat zamjene svih sijalica javne rasvjete novom led tehnologijom koja je finansijski i ekološki isplativija i dugotrajnija. Niše za kontejnere i odlaganje otpada: postaviti kontejnere za odlaganje otpada u dijelu Radićeve ulice, izgraditi nišu za kontejnere iza BBI centra u Mis Irbinoj ulici. Uređenje javnih i zelenih površina: uređenje arheološkog parka Kalin-hadži Alijine džamije, ukloniti ljetne i zimske bašte sa zelenih površina u Radićevoj ulici koje nakon toga treba urediti. Regulacioni i urbanistički planovi: okončati proceduru usvajanja urbanističkih planova za potrebe izgradnje sportske dvorane u Gimnazijskoj ulici te uređenja prostora koji danas zauzima pijaca Sirano u Branilaca Sarajeva.

 

 

Javna rasprava je održana na osnovu usvojenog Nacrta budžeta Općine Centar za 2017. godinu kojeg je Općinsko vijeće Centar usvojilo zajedno sa Nacrtom programa svoga rada u narednoj godini i uputilo u javnu raspravu u trajanju od 28 dana.

 

 

U ime općinskih službi na održanoj javnoj raspravi su učestvovali: Enes Karović (obrazovanje, sport i kultura),  Edina Muslić (privreda i LER), Emina Karović (rad, socijalna pitanja, zdravstvo, izbjegla i raseljena lica), Anira Dedović (prostorno uređenje i komunalni poslovi), Amira Borovac (stambeni poslovi), Beisa Balić (imovinsko pravni i geodetski poslovi i katastar nekretnina), Mersiha Živojević (inspekcija), Muamer Đendušić (boračko-invalidska zaštita), Ibrahim Burazerović (lokalna samouprava), Meho Čalija (civilna zaštita), vijećnici Denis Challenger, Samir Fazlić, kao i savjetnici općinskog načelnika Bećir Sirovina i Jasmin Gerin.

04.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Najava prvog Sajma socijalnih usluga
04.07.2024.
UREĐENJE PJEŠAČKIH ZONA U CENTRU
Počela sanacija trotoara u Ulici Koševo
Više vijesti