CROA proveo istraživanje o stanju osoba treće starosne dobi na području općine Centar

Centar za razvoj omladinskog aktivizma – CROA, u saradnji sa Centrom za zdravo starenje uz financijsku pomoć Općine Centar, proveo je istraživanje na temu zdravstvenog i socijalno – ekonomskog stanja građana treće dobi koji žive na području ove Općine
CROA proveo istraživanje o stanju osoba treće starosne dobi na području općine Centar

Anketa je provedena na 500 ispitanika u dobi od 65 godina i više, među kojima su stanovnici mjesnih zajednica općine Centar i članovi Centra za zdravo starenje. Prema dobijenim podacima potvrđuje se da su osobe treće životne dobi u Bosni i Hercegovini jedna od najranjivijih društvenih grupa.

 

- Istraživanje je pokazalo da su ove osobe u jednom procentu isključene iz zajednice, da ne participiraju u raznim društvenim aktivnostima i da su na neki način diskriminisane samim time što imaju mala novčana primanja, a koja u značajnoj mjeri potroše za nabavku lijekova. Neki od njih sami provode vrijeme, bez brige šire društvene zajednice, rekla nam je koordinatorica Centra za zdravo starenje Varja Nikolić, dodavši da se nada kako će rad Centra, koji već ima pozitivan odjek među svojim članovima, pridonijeti većoj socijalizaciji i aktivnom uključenju starijih osoba u sve segmente društvene zajednice, a što i jeste cilj i bit postojanja Centra.

 

Rezultati istraživanja poslužit će za izradu preporuka za unapređenje zaštite i promovisanja prava starijih osoba u Općini Centar, u kojima bi se, osim zagovaranja kontinuirane i učinkovite socijalne zaštite zagovaralo i načelo dostojanstvenog starenja kroz sudjelovanje u raznim aktivnostima društva.

 

Općina Centar je za navedeni projekat izdvojila sredstva u iznosu od 3.500 KM.   

 

04.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Najava prvog Sajma socijalnih usluga
04.07.2024.
UREĐENJE PJEŠAČKIH ZONA U CENTRU
Počela sanacija trotoara u Ulici Koševo
Više vijesti