U prostorijama Mjesne zajednice „Skenderija-Podtekija“ održana javna rasprava

Nakon što je Općinsko vijeće Centar utvrdilo i uputilo u javnu raspravu Nacrt budžeta Općine Centar za 2017. i Nacrt programa svoga rada u ovoj godini, u prostorijama Mjesne zajednice „Skenderija-Podtekija“ u srijedu 11. januara 2017. godine, održana je javna rasprava koju je vodio predsjednik Savjeta MZ Himzo Oruč.
U prostorijama Mjesne zajednice „Skenderija-Podtekija“ održana javna rasprava

Pomoćnik načelnika za finansije Općine Centar Fahrudin Kurtović je pojasnio prisutnim građanima glavne odrednice ovog planskog dokumenta u čijem nacrtu je predviđeno izdvajanje za oblast obrazovanja 857.000 KM, za sport 377.000 KM, kulturu 447.000 KM, boračku populaciju 611.000 KM, te projekte mladih 206.000 KM. Također su planirana novčana sredstva za sufinansiranje postavljanja termo fasada na objekte kolektivnog stanovanja, vještačku oplodnju, izgradnju škole na Šipu, za subvencioniranje pripravničkog staža, kreditiranje malih i srednjih preduzeća i poljoprivrednika...

 

 

–U Nacrtu budžeta Općine Centar za ovu godinu, koji iznosi 45.610.870 KM, za kapitalna ulaganja planiran je iznos od 14.000.616 KM i ova stavka je povećana u odnosu na prethodnu godinu. Ovogodišnji budžet možemo nazvati razvojnim. Također ono što je bitno za vas kao stanovnike ove mjesne zajednice jeste da je za izgradnju saobraćajnice Podgaj-Tekija planiran iznos od 750.000 KM. Dokument koji je pred vama je u formi nacrta i imate mogućnost da uputite prijedloge i primjedbe, na što će nadležne stručne općinske službe dati svoje mišljenje. Sve projekte za koje se utvrdi da je moguća realizacija tokom ove godine pokušat ćemo uvrstiti u budžet Općine Centar. Također, sve projekte za koje utvrdimo da nije moguće realizovati tokom 2017. godine, a planirane su finansije za njihovu realizaciju, sva sredstva ćemo prilikom rebalansa budžeta u aprilu, prebaciti za potrebe realizacije kapitalnih projekata, objasnio je Kurtović.

 

 

U nastavku javne rasprave građani su iznijeli sljedeće prijedloge na Nacrt budžeta Općine Centar za 2017. godinu. Saobraćajnice:asfaltiranje Stolačke ulice nakon okončanja radova sanacije klizišta, izgradnja nove saobraćajnice koja bi povezivala ulice Adila Grebe i Soukbunar, proširiti dio Ulice Ejuba Ademovića ispod saniranog klizišta, te produžiti trotoar za pješake do kraja ove ulice, postaviti izdignute ivičnjake u Ulici Čobanija 7-21, te asfaltirati ovaj dio pomenute ulice. Vodovod i kanalizacija: riješiti problem kanalizacije u Ulici Podgaj, te problem površinskih i podzemnih voda u Ulici Tekija i Soukbunar 14-30. Stambena problematika: sanacija krovne konstrukcije i fasade na stambenom objektu Čobanija 9-13.

Niše za kontejnere i odvoz otpada: postaviti niše za kontejnere uSkenderpašinoj ulici i Čobanija 7-21, postaviti korpe za otpatke duž Obale Maka Dizdara na dijelu između Akademije likovnih umjetnosti i Ulice Čobanija. Javna rasvjeta i elektromreža: na dijelu Skenderpašine ulice, Čobanija 7-17. Razno: ukloniti divlju deponiju u Ulici Ejuba Ademovića, izgraditi zatvoreni bazen pored KSC Skenderija, ukloniti grane drveća na raskrsnici ulica Čobanija i Skenderija koje zaklanjaju saobraćajne znakove, promijeniti proceduru distribucije soli za posipanje ulica tokom zimskog perioda, usvojiti izmjene i dopune Regulacionog plana „Čobanija“.

 

 

U ime općinskih službi na održanoj javnoj raspravi su učestvovali: Sanija Avdagić (obrazovanje, sport i kultura),  Edina Muslić (privreda i LER), Lejla Hrustemović (rad, socijalna pitanja, zdravstvo, izbjegla i raseljena lica), Anira Dedović (prostorno uređenje i komunalni poslovi), Anela Šećerović (stambeni poslovi), Munira Nović (imovinsko pravni i geodetski poslovi i katastar nekretnina), Alma Krzović-Subotić (inspekcija), Hasnija Zoronjić (boračko-invalidska zaštita), Vahid Bećirević (civilna zaštita), vijećnici Denis Challenger, Amela Kuskunović, Lejla Khattab, Samir Fazlić, kao i savjetnici općinskog načelnika Bećir Sirovina i Jasmin Gerin.

04.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Najava prvog Sajma socijalnih usluga
04.07.2024.
UREĐENJE PJEŠAČKIH ZONA U CENTRU
Počela sanacija trotoara u Ulici Koševo
Više vijesti