Adna Ahmedić uspješno razvija biznis zahvaljujući podršci Općine Centar

U sklopu programa podrške mladima 2015. godine Općinsko vijeće Centar usvojilo je Odluku o poticaju zapošljavanja mladih iz sredstava budžeta Općine te je za istu godinu u navedene svrhe izdvojeno 50.000 KM. Uzimajući u obzir da se ovaj projekat pokazao jako uspješnim Općina Centar je za isti program odlučila u 2016. godini uvećati budžet na 100.000 KM.
Adna Ahmedić uspješno razvija biznis zahvaljujući podršci Općine Centar

Javni poziv mladima za dostavljanje biznis planova objavljen je 9. maja 2016. godine i bio je otvoren dva mjeseca. U propisanom roku prijavila su se 22 kandidata od kojih je njih deset dobilo sredstva za finansiranje svojih projekata.

 

Ovim putem mladima koji ne žele čekati šansu za posao u javnom ili privatnom sektoru, pružila se prilika da pokažu svoju kreativnost, sposobnost i volju za radom na poljima koja oni smatraju interesantnim. Među mladima koji su u prošloj godini dobili sredstva je i Adna Ahmedić, rođena 1985. godine u Sarajevu. Adna je završila studij arhitekture na Univerzitetu u Sarajevu nakon čega je upisala i postdiplomski studij. Po završetku školovanja godinama je radila u privatnom sektoru. Nakon toga je poželjela raditi posao za koji se školovala.

 

- Oduvijek sam se htjela posvetiti svojoj radionici. Željela sam imati svoj prostor u kojem bih mogla raditi i izlagati predmete, a moj posao je restauracija starog namještaja, rekla je Adna.

 

Odlična prilika da ostvari svoj san ukazala joj se projektom samozapošljavanja koji je realizovala Općina Centar. Adna je izradila projekat i prijavila se, a stručna komisija zadužena za procjenu ocijenila je rad ove magistrice jako kvalitetnim i inspirativnim, te predložila da se isti sufinansira sa 10.000 KM.

 

Adna je prezentovala projekat „concept storea“ ili „concept dućana“ koji nije samo izložbeni i prodajni prostor nego u modernom dobu mijenja i nadopunjuje svrhu standardnih galerija i drugih izložbenih prostora. Prema Adninim riječima u svijetu je concept store postala jako popularna djelatnost.  

 

-Sredstva koja sam dobila od Općine Centar su jako bitna za mene. Ona su mi pomogla opremiti prostor concept dućana koji u svijetu postaje sve veći trend i jako sam zahvalna Općini što je to uspjela prepoznati, naglasila je Adna, dodajući da do sada u Sarajevu nije postojao prostor ovog tipa koji je osmišljen kao konstantno multifukcionalan prostor u kojem posjetioci i korisnici mogu i kupiti i koristiti sve što je izloženo, a ujedno iznajmljivati prostor za razne aktivnosti poput promovisanja knjiga, izlaganja slika i drugih kreativnih radova, pa sve do održavanja sastanaka, modnih revija, manjih svirki i drugih društvenih aktivnosti.

 

Ovim programom Općine Centar pokazalo se da mladi imaju priliku da riješe egzistencijalno pitanje ne čekajući da drugi to urade umjesto njih, a Adna je pozvala sve mlade sa kvalitetnim idejama da konkurišu za sredstva Općine Centar i osjete zadovoljstvo koje proističe kada možete obezbijediti da živite od rada svojih ruku i svog uma.
04.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Najava prvog Sajma socijalnih usluga
04.07.2024.
UREĐENJE PJEŠAČKIH ZONA U CENTRU
Počela sanacija trotoara u Ulici Koševo
Više vijesti