Stanovnici Mjesne zajednice „Park-Višnjik“ sinoć održali javnu raspravu o Nacrtu budžeta za 2017. godinu

Općinsko vijeće Centar je na sjednici održanoj 27. decembra 2016. godine utvrdilo i uputilo u javnu raspravu Nacrt budžeta Općine Centar za 2017. i Nacrt programa svoga rada u narednoj godini. Stoga je u prostorijama Mjesne zajednice „Park-Višnjik“ u utorak 10. januara 2017. godine, održana javna rasprava koju je vodio predsjednik Savjeta MZ Amar Ibrulj.
Stanovnici Mjesne zajednice „Park-Višnjik“ sinoć održali javnu raspravu o Nacrtu budžeta za 2017. godinu

Dodatno pojašnjenje o ovom planskom dokumentu, u čijem nacrtu je planiran iznos od  45.610.870 KM, te o najvažnijim planiranim projektima je iznio Fahrudin Kurtović, pomoćnik načelnika za finansije Općine Centar.

 

– S obzirom da vlada veliki interes građana oko izgradnje nove ambulante porodične medicine, želim da vas obavijestim da je završena procedura odabira firme koja će graditi stambeno-poslovni kompleks u Bolničkoj ulici gdje ćemo smjestiti i ambulantu. Općina Centar je planirala sredstva u iznosu od 265.000 KM za kupovinu prostora od 200 metara kvadratnih za pomenutu namjenu. Također smo našli adekvatan prostor u novom objektu za smještaj ove mjesne zajednice i nadamo se da ćemo uspjeti riješiti neke tehničke prepreke kako bismo ove godine preselili ovu mjesnu zajednicu na novu lokaciju. Tokom rebalansa budžeta, kojeg planiramo uraditi u aprilu ove godine, finansijska sredstva od planiranih projekata koje ne budemo u mogućnosti realizovati tokom ove godine, prebacit ćemo za realizaciju kapitalnih projekata. S obzirom na navedeno ovogodišnji budžet Općine Centar je razvojnog karaktera, objasnio je Kurtović.

 

U nastavku javne rasprave građani su iznijeli sljedeće prijedloge na Nacrt budžeta Općine Centar za 2017. godinu. Saobraćajnice: uraditi sanaciju Bolničke ulice, postaviti izdignute ivičnjake i željezne stubove s ciljem sprječavanja nepropisnog parkiranja u Bolničkoj ulici 34, uraditi spajanje ulica Patriotske lige i Alipašine. Vodovod i kanalizacija: riješiti problem sa površinskim i podzemnim vodama na raskrsnici ulica Višnjik i Bolnička, te u Ulici Čekaluša čikma, uraditi rekonstrukciju vodovodne i kanalizacione mreže u Himzarinoj ulici. Saobraćajna signalizacija: iscrtati horizontalnu signalizaciju u Bolničkoj ulici te na raskrsnici Bolničke i Zaima Šarca, Bolnička 30-36, uraditi horizontalnu i vertikalnu signalizaciju u Ciglanskoj ulici. Stambena problematika: ojačati temelje stambene zgrade Bolnička 17, postaviti termo fasadu na zgrade u Zaima Šarca 53-55. Javna rasvjeta i elektromreža: postaviti dva rasvjetna tijela u Patriotske lige kod broja 1, te tri rasvjetna tijela na početku Ulice Višnjik. Odlaganje otpada: postaviti nove kontejnere ili ukloniti postojeće u Ulici Višnjik kod broja 47, uvesti sistem selektivnog odlaganja otpada u Centru, ukloniti kontejner za papir koji je smješten un Bolničkoj ulici, izmjestiti kontejnere smještene u Patriotske lige preko puta broja 16. Razno: rješavanje problema pasa lutalica, postaviti dvije nove parkovske klupe u Patriotske lige, riješiti status parkinga u Bolničkoj ulici 32-34.

 

U ime općinskih službi na održanoj javnoj raspravi su učestvovali: Enes Karović (obrazovanje, sport i kultura),  Edina Muslić (privreda i LER), Azemina Karić (rad, socijalna pitanja, zdravstvo, izbjegla i raseljena lica), Eldina Šehović (prostorno uređenje i komunalni poslovi), Mukerema Efendić (stambeni poslovi), Vedrana Remović (imovinsko pravni i geodetski poslovi i katastar nekretnina), Vildana Taso (inspekcija), Aida Alijagić (boračko-invalidska zaštita), Ibrahim Burazerović (lokalna samouprava), Haris Aganović (civilna zaštita), Zlatko Voljevica (informatika), vijećnici Denis Challenger, Amela Kuskunović, Nihad Uk, Samir Fazlić, kao i savjetnici općinskog načelnika Bećir Sirovina i Jasmin Gerin.

04.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Najava prvog Sajma socijalnih usluga
04.07.2024.
UREĐENJE PJEŠAČKIH ZONA U CENTRU
Počela sanacija trotoara u Ulici Koševo
Više vijesti