54 porodilje iz Centra dobile jednokratne novčane pomoći

U nastavku projekta podjele jednokratnih novčanih pomoći porodiljama, u Općini Centar je u srijedu 11. januara 2017. godine upriličena podjela te pomoći za 54 porodilje - stanovnice središnje sarajevske općine. Ovom prilikom je 50 porodilja dobilo iznose od po 300 KM po osnovu rođenja prvog i drugog djeteta, a četiri porodilje je dobilo po 500 KM za rođenje trećeg i svakog narednog djeteta.
54 porodilje iz Centra dobile jednokratne novčane pomoći

Jednokratne novčane pomoći porodiljama su uručili načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić, sekretar Općine Jasna Beba, dopredsjedavajući Općinskog vijeća Mustafa Mulić i vijećnik Velija Katica.

 

Načelnik Ajnadžić je uputio iskrene čestitke roditeljima na prinovama.

 

-Zaista se radujem da smo danas zajedno i želim da ovakve trenutke provodimo u interaktivnom razgovoru o onome što u perspektivi može biti naš zajednički interes. Ovo je dobra prilika da vas informišemo o projektima koje namjeravamo realizirati u narednom periodu, ali i da čujemo vaše stavove o tome. Želim da budemo u stalnom kontaktu i da svaka progresivna i dobra ideja dobije prostor. U toku su izmjene i dopune Pravilnika o raspodjeli novčanih sredstava za dodjelu jednokratne novčane pomoći porodiljama s ciljem da povećamo izdvajanja za ovu namjenu. Djeci moramo ostaviti državu Bosnu i Hercegovinu, a naša ambicija je da im ostavimo uređenu državu, naglasio je Ajnadžić, te dodao da će Općina Centar s ciljem povećanja nataliteta izdvojiti sredstva u budžetu za sufinansiranje vantjelesne oplodnje.

 

Jedna od dobitnica pomoći je Zilha Dedić koja je prije dva mjeseca dobila drugo dijete.

 

–Prije dva mjeseca sam dobila djevojčicu, a danas sam došla sa sinom starim dvije i po godine. Koristim priliku da se zahvalim Općini Centar i načelniku Ajnadžiću što vode računa o mladim majkama kojima je zaista svaka pomoć dobrodošla. Novac ću iskoristiti za kupovinu pelena, kazala je Dedić.

 

Emir Rizić preuzeo je pomoć u ime svoje supruge i naglasio da ovo znači mnogo za njih s obzirom da su oboje nezaposleni.

 

-Želim se zahvaliti Općini Centar jer svaka pomoć je dobrodošla u uslovima u kojima živimo danas. Ovo nam je šesto dijete, a oboje smo nezaposleni. Pomoć ćemo iskoristiti za nabavku potrepština za novorođenče, dodao je Rizić.

 

Tokom protekle godine za 46 porodilja iz općine Centar, za rođenje trećeg i svakog sljedećeg djeteta uručena je pomoć u iznosu od 500 KM, dok je za rođenje prvog odnosno drugog djeteta jednokratnu pomoć u iznosu od 300 KM dobilo 375 porodilja. Općina je za tu namjenu iz budžeta za 2016. godinu izdvojila 82.600 KM.

04.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Najava prvog Sajma socijalnih usluga
04.07.2024.
UREĐENJE PJEŠAČKIH ZONA U CENTRU
Počela sanacija trotoara u Ulici Koševo
Više vijesti