Svečano otvoren Info i edukacijski centar Goethe-Instituta u Sarajevu

U ponedjeljak 9. januara 2017. godine u prostorijama Goethe-Instituta (Maršala Tita 28) svečano je otvoren Info i edukacijski centar. U ime Općine Centar otvaranju Info centra Goethe-Instituta prisustvovao je načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić.
Svečano otvoren Info i edukacijski centar Goethe-Instituta u Sarajevu

Direktorica instituta Charlotte Hermelink je objasnila značaj ovog edukacijskog centra koji predstavlja vrata ka njemačkoj kulturi.

 

–Uz pomoć ovog Info centra, za naše polaznike stranog jezika, koji su nam na prvom mjestu, također besplatno stavljamo na raspolaganje stručnu literaturu i materijale za bolje učenje njemačkog jezika, te svi zainteresovani ovdje mogu dobiti potrebne informacije o uslovima studiranja ili boravka u Njemačkoj. Također naše nastavno osoblje sa ovim centrom dobija opremljenu biblioteku sa stručnom literaturom i bolje uslove za rad. Prostorije Info centra planiramo iskoristiti i za organizovanje raznih manifestacija i radionica za djecu, kazala je Hermelink.

 

U ime Ambasade Njemačke u Bosni i Hercegovini prisutnima se obratila Natascha Garloff-Jonkers koja je naglasila da je otvaranjem ovakvog centra građanima na raspolaganju biblioteka, učenje i savjetovanje na jednom mjestu na dosta pristupačnoj lokaciju u centru grada.

 

–Drago mi je da Goethe-Institut, sa kojim naša ambasada ima dugu i uspješnu saradnju, ne prenosi samo znanje stranog jezika, već i kompletnu sliku njemačke kulture. Veliki broj osoba u Bosni i Hercegovini se odlučuje da uči neki strani jezik čime, kako je rekao veliki Goethe, upoznaju i svoj vlastiti. Nadamo se da će polaznici ovog centra stečeno jezičko znanje moći primjeniti i u Njemačkoj, gdje će sa novim znanjima i vještinama pomoći u razvoju svoje zemlje, kazala je Garloff-Jonkers.

 

Na kraju ove manifestacije je voditeljica biblioteke Info centra Goethe-Insttituta Dragana Lasica otkrila sliku simboličnog naziva „Goethe u Sarajevu“, čime je zvanično otvoren Info centar.

04.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Najava prvog Sajma socijalnih usluga
04.07.2024.
UREĐENJE PJEŠAČKIH ZONA U CENTRU
Počela sanacija trotoara u Ulici Koševo
Više vijesti