Ajnadžić ugostio delegaciju Akademije nauka i umjetnosti

Načelnik Općine Centar Sarajevo dr. Nedžad Ajnadžić je zajedno sa sekretarom Općine Jasnom Bebom ugostio predsjednika Akademije nauka i umjetnosti Miloša Trifkovića, potpredsjednicu Adilu Pašalić-Kreso i generalnog sekretara Ziju Pašića.
Ajnadžić ugostio delegaciju Akademije nauka i umjetnosti

Na sastanku su sumirani dosadašnji rezultati saradnje lokalne zajednice i ove izuzetno značajne institucije za državu Bosnu i Hercegovinu.

 

Predsjednik Trifković je kazao da je rad Akademije u velikoj mjeri već godinama uvjetovan neriješenim statusno-finansijskim problemima, a da zaposleni u Akademiji nauka i umjetnosti primaju umanjene lične dohotke, a umanjene su i naknade akademicima.

 

-Akademija se finansira isključivo iz budžeta Kantona Sarajevo, a novac koji nam se dodijeli jedva da je dovoljan za opstanak, a da ne govorimo o punom radnom angažmanu ove ustanove. Akademija trenutno broji 55 akademika, a mi smo ustrajni u nastojanjima da nam se obezbijede dodatna sredstva koja su nam uskraćena kada je taj broj bio smanjen na njih 45. Mi ćemo nastaviti svoju pravnu borbu za rješavanje statusa Akademije. Sredstva koja smo prethodnih godina dobivali od Općine Centar su nam bila od velikog značaja, a iskreno se nadamo da će se dobra saradnja nastaviti i u budućnosti, kako bismo se bar približili nivou akademija u regionu, za čiji rad se izdvaja daleko više sredstava nego što je to slučaj u našoj zemlji, pojasnio je Trifković.

 

Načelnik Ajnadžić je naglasio da Akademija nauka i umjetnosti doprinosi intelektualnom razvoju države i da kao takva mora nailaziti na razumijevanje institucija BiH, a da je Općina Centar kao odgovorna lokalna zajednica spremna i dalje finansijski podupirati njen rad.

 

-Mi smo planirali sredstva u 2017. godini za podršku radu Akademije, a i pored stavke koju smo planirali u budžetu spremni smo finansijski podržati projekte koje delegirate, a od interesa su za ovu lokalnu zajednicu. Akademija nauka i umjetnosti sigurno je jedan od najsnažnijih zaštitnih znakova, simbola državnosti, institucija koju čine ljudi koji su u oblastima nauke i umjetnosti postigli najviše rezultate, istakao je Ajnadžić.

 

Na kraju sastanka dogovoreno je da će Akademija nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine u saradnji sa Zavodom za planiranje razvoja KS i Zavoda za izgradnju KS pripremiti simpozij o klizištima na području Kantona Sarajevo, a Općina Centar će sufinansirati organizaciju simpozija i obezbijediti prostor za njegovo održavanje.

04.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Najava prvog Sajma socijalnih usluga
04.07.2024.
UREĐENJE PJEŠAČKIH ZONA U CENTRU
Počela sanacija trotoara u Ulici Koševo
Više vijesti