Delegacija Općine Centar predstavila projekte privrednicima iz Turske

Počasni generalni konzul BiH u Izmiru i osnivač i počasni predsjednik Udruženja kulture Bosne i Hercegovine u Republici Turskoj Ahmet Kemal Baysak, zajedno sa turskim privrednicima posjetio je Općinu Centar gdje ih je ugostio načelnik ove lokalne zajednice dr. Nedžad Ajnadžić sa saradnicima.
Delegacija Općine Centar predstavila projekte privrednicima iz Turske

Načelnik Ajnadžić je gostima predstavio velike investicijske projekte koje će Općina Centar u narednom periodu ponuditi na domaćem i međunarodnom tržištu zainteresovanim investitorima, te pogodnosti koje nudi ova lokalna zajednica. Neki od projekata koji su prezentirani su javna garaža kod Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo, uređenje Merhemića trga na Ciglanama sa podzemnom garažom, poslovni objekat sa podzemnom garažom smješten iza objekata Unitic, projekt sportsko-rekreativnog kompleksa Hastahana, javna garaža uz Opću bolnicu „Prim.dr. Abdulah Nakaš“, tržni centar Skenderija, javna garaža i bazen Skenderija, ledena dvorana Skenderija, hotel uz kompleks Skenderije, sportsko-rekreativni centar sa vidikovcem i žičarom na lokalitetu Vranjače-Zlatište, stambeno naselje Šip...

 

-Istinski sam obradovan vašom posjetom. Planiramo realizaciju velikih kapitalnih projekata, a volio bih da dio tih projekata bude u vašem fokusu interesovanja. Uvijek ste dobrodošli u ovu lokalnu zajednicu. Mi ćemo učiniti sve da damo mogućnost za saradnju po pitanju investiranja, a to planiramo ponuditi po principu javno-privatnog partnerstva ili koncesije, zavisno od toga šta investitori budu željeli. Važno je da sagledate vaše mogućnosti i interese kada su u pitanju projekti koje vam nudimo, a mi smo otvoreni da vam pružimo potpune informacije po svakom pitanju na koje mi kao lokalna zajednica možemo dati odgovor, kazao je Ajnadžić.

 

Turska delegacija razgovarala je sa domaćinima o uspostavljanju poslovne saradnje i investiranju kapitala u nove proizvodne kapacitete na području Centra.

 

-Došao sam s grupom privrednika kojima sam savjetovao da prvo posjete BiH i da vide mogu li se uklopiti u ovo privredno okruženje. Moja želja je da se turske kompanije mnogo više pojavljuju na bh. tržištu, zbog čega kontinuirano radimo na prezentaciji BiH i projekata iz ove zemlje u Turskoj. Prije sedam godina bratimili smo Općinu Konak iz Izmira sa Općinom Centar i smatram da bi trebalo raditi na jačanju tih odnosa, istakao je Baysak.

 

Na ovom sastanku je zajednički zaključeno da će investitori iz Turske razmotriti mogućnosti ulaganja u neki od predstavljenih projekata i da u tom smislu općinskom načelniku upute pismo namjere koje je polazna osnova za svaki vid daljnje saradnje.

04.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Najava prvog Sajma socijalnih usluga
04.07.2024.
UREĐENJE PJEŠAČKIH ZONA U CENTRU
Počela sanacija trotoara u Ulici Koševo
Više vijesti