Ajnadžić uručio akademskoj slikarki Savki Krčmar nagradu „Roman Petrović“

Načelnik Općine Centar Sarajevo dr. Nedžad Ajnadžić u galeriji „Roman Petrović“ svečano je otvorio tradicionalnu izložbu „Mali format“, koju Udruženje likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine (ULUBiH) svake godine organizuje povodom božićnih i novogodišnjih praznika.
Ajnadžić uručio akademskoj slikarki Savki Krčmar nagradu „Roman Petrović“

Ovom izložbom Udruženje likovnih umjetnika BiH obilježava završetak 2016. godine, u kojoj su umjetnici kroz izražavanje u malom formatu izradili svoja slikarska, grafička i skulptorska djela, kao i razne instalacije.

 

Izložbu „Mali format“, kako i samo ime govori, karakterišu male dimenzije radova, koje ne smiju prelaziti 30 centimetara, što je čini posebno zanimljivom publici. Ove godine na izložbi učestvuju 52 umjetnika, a zastupljeni su gotovo svi umjetnički mediji: tradicionalni - slikarstvo, grafika, skulptura, te novi - instalacije. Pravo učešća na izložbi imali su svi članovi Udruženja, a odabir radova izvršio je Umjetnički savjet.

 

Najboljem likovnom ostvarenju dodijeljena je vrijedna nagrada koja nosi ime jednog od osnivača i prvog predsjednika Udruženja Romana Petrovića. Ove godine posebno priznanje dobila je Savka Krčmar, a nagradu je uručio načelnik Ajnadžić, koji je potom proglasio izložbu otvorenom.

 

Prilikom uručivanja nagrade načelnik Ajnadžić kazao je da će Općina Centar i u budućem periodu, u skladu sa svojim mogućnostima, podržavati rad umjetnika.

 

-Pripala mi je čast i zadovoljstvo da akademskoj slikarki Savki Krčmar uručim ovu prestižnu nagradu i iskreno joj čestitam na tome. Općina Centar vam stoji na raspolaganju, a nadam se da će u 2017. godini biti bolja saradnja između nadležnih ustanova i bh. umjetnika, dodao je Ajnadžić.

 

Izložba će biti otvorena petnaest dana, a zainteresovani građani radove mogu pogledati u Galeriji Roman Petrović od 11 do 18 sati.

 

Tokom naredne godine izložba „Mali format“ bit će predstavljena u i drugim gradovima BiH, a nagrađena autorica će osim plakete dobiti i samostalnu izložbu u produkciji ULUBiH-a, koja će biti realizovana u narednoj godini.

04.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Najava prvog Sajma socijalnih usluga
04.07.2024.
UREĐENJE PJEŠAČKIH ZONA U CENTRU
Počela sanacija trotoara u Ulici Koševo
Više vijesti