Općina Centar podržala projekat Udruženja ”Afirmacija” sa 2.000 KM

Na osnovu istraživanja Udruženja „Afirmacija“ ustanovljeno je da od 1991. godine u Sarajevu nema obuke sportskih pilota aviona i jedrilica kao osnove za dalje školovanje, nepostojanje aeromitinga u Sarajevu, u Službi za zapošljavanje nema nezaposlenih pilota i kontrolora leta, te nema osposobljenih pilota protivpožarnih aviona u Civilnoj zaštiti.

Udruženje „Afirmacija“ pokrenulo je projekat „Profesionalna orijentacija ka deficitarnim vazduhoplovnim zanimanjima“ čiju realizaciju je, u sklopu podrške projektima nevladinih organizacija, finansijski pomogla Općina Centar Sarajevo sa 2.000 KM.

 

Ciljevi navedenog projekta su povećanje interesa za vazduhoplovstvo, te sportsku, civilnu i vojnu avijaciju, ali i da mladi steknu nova znanja iz oblasti vazduhoplovstva, te da se omogući dalji napredak mladih koji se žele baviti avijacijom.

 

Učesnici projekta bili su učenici viših razreda srednjih škola sa područja općine Centar, fakulteti koji obrazuju vazduhoplovni kadar, aeroklubovi, helikopterska jedinica MUP-a, Civilna zaštita, te Vazduhoplovni savezi Kantona, FBiH i BiH.

 

Na kraju projekta napravljena je simulaciona vježba rada kontrole letenja. Evaluacija je pokazala da je 80 posto polaznika pokazalo interes za profesionalnu orijentaciju za vazduhoplovna zanimanja što je istovremeno i kvalitativni indikator uspješne implementacije projektnih aktivnosti.

 

Podsjećamo, u ovogodišnjem budžetu Općine Centar obezbijeđeno je 300.000 KM za podršku projektima nevladinih organizacija i udruženja.

04.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Najava prvog Sajma socijalnih usluga
04.07.2024.
UREĐENJE PJEŠAČKIH ZONA U CENTRU
Počela sanacija trotoara u Ulici Koševo
Više vijesti