Formiran Savjet općinskog načelnika za urbanizam i prostorno planiranje

S ciljem sprječavanja devastacije prostora i poboljšanja arhitektonskog ambijenta za privlačenje investicija u općinu Centar, općinski načelnik dr. Nedžad Ajnadžić je donio odluku o formiranju Savjeta općinskog načelnika Općine Centar Sarajevo za urbanizam i prostorno planiranje.
Formiran Savjet općinskog načelnika za urbanizam i prostorno planiranje

Tim povodom je u prostorijama ove Općine u četvrtak 22. decembra 2016. godine održan konstituirajući sastanak pomenutog Savjeta na kojem su prisustvovale eminentne arhitekte Sarajeva: Sead Gološ, Faruk Kapidžić, Igor Grozdanić, Mustafa Štukan, Vedad Islambegović, koji je ujedno i predsjednik Asocijacije arhitekata u BiH.

 

Ajnadžić je kazao da formiranje Savjeta ima za cilj razmatranje svih intervencija u prostoru na području općine Centar, maksimalno uvažavajući struku i zahtjeve investitora.

 

-Jako mi je bitno da odluke koje se odnose na prostorno-planske intervencije budu u skladu sa dobrim arhitektonsko–građevinskim mišljenjem i finansijskim mogućnostima investitora. Odlučan sam da uz pomoć ovog Savjeta i uz kompetencije općinskog načelnika i Općinskog vijeća učinimo sve da ne dođe do devastacije prostora na području Centra. Projekti visokog prioriteta, koje želimo realizovati u saradnji sa višim nivoima vlasti, su modernizacija stadiona Koševo, izgradnja sportsko-rekreativnog i hotelskog kompleksa na području Zlatišta, izgradnja javnih garaža na Ciglanama, te uređenje prostora današnjeg igrališta Metalac u Gimnazijskoj ulici, za što će nam itekako dobro doći vaši savjeti i sugestije, objasnio je Ajnadžić.

 

Gološ je naglasio da podržava ideju da se napravi stručni filter koji će pomoći Općini Centar u procesu odlučivanja prilikom intervencije u prostoru koji predstavlja najrelevantniji resurs sa kojim raspolažemo.

 

-Veliki je priliv zahtjeva prema Općini Centar za izgradnjom na jako puno lokacija. Stoga smo mišljenja da je potrebno što više uključiti javnost u donošenje svih odluka vezanih za intervencije u prostoru, izradu novih regulacionih planova pa čak i za dozvole za pojedine objekte, kazao je Gološ.

 

Alma Sadović, pomoćnica načelnika za prostorno uređenje i komunalne poslove i članica Savjeta je istakla da je jako teško upravljati ovim prostorom s obzirom na veliku zainteresovanost investitora.

 

–Želim da napomenem da je u toku izrada nekoliko značajnih planskih dokumenata gdje ćemo u saradnji sa nadležnim institucijama učiniti sve kako bismo usvojili najbolja rješenja, objasnila je Sadović.

 

Današnjem sastanku su u ime Općine Centar prisustvovali Mustafa Resić, savjetnik načelnika za investicije, Jasna Beba, sekretar Općine i Fahrudin Kurtović, pomoćnik načelnika za finansije. U pomenutom Savjetu je i arhitekta Amir Vuk Zec.

04.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Najava prvog Sajma socijalnih usluga
04.07.2024.
UREĐENJE PJEŠAČKIH ZONA U CENTRU
Počela sanacija trotoara u Ulici Koševo
Više vijesti