Načelnicima općina u BiH predstavljena Platforma za mir

U četvrtak 15. decembra 2016. godine u velikoj sali Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine za načelnike 60 općina/opština uključenih u projekat PRO-Budućnost predstavljena je Platforma za mir/podrška građanima i vlastima u izgradnji trajnog mira.
Načelnicima općina u BiH predstavljena Platforma za mir

Radi se o projektu kojeg realizuje Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH u saradnji sa humanitarnom organizacijom CRS (Catholic Relief Services), uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), kroz projekat PRO-Budućnost. U ime Općine Centar Sarajevo, kao jedne od članica ovog projekta, prezentaciji je prisustvovao načelnik dr. Nedžad Ajnadžić.

 

Skup je otvorila ambasadorica SAD NJ.E. Maureen Cormack, dok su se prisutnima također obratili ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac,  direktorica projekta PRO-Budućnost Majda Behrem-Stojanov, te stručni saradnik na projektu prof.dr. Nerzuk Ćurak, kao i načelnici tri općine koje sudjeluju u projektu PRO-Budućnost od samog početka, Maglaja, Žepča i Istočnog Novog Sarajeva, kao i gradonačelnik Doboja.

 

Pomenuta platforma će biti stavljena na raspolaganje lokalnim zajednicama u Bosni i Hercegovini. Uz postojanje volje i želje viših nivoa vlasti da platformu podrže, lokalne zajednice će sada biti više ohrabrene da njena načela uvrste u programe svog djelovanja i primjenjuju ih strateški, kao polazište za svaki drugi prosperitet.

 

Načelnici su iskazali spremnost da predano rade na procesima pomirenja i izgradnje mira, koje predvodi projekat PRO-Budućnost u njihovim lokalnim zajednicama.

 

PRO-Budućnost je projekat Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), čiji je cilj izgradnja pomirenja i povjerenja među građanima svih etničkih grupa u BiH, a koji se temelji na pretpostavci da izgradnja trajnog mira počinje otvaranjem iskrenog dijaloga, te razumijevanjem druge strane. Projekat implementira Catholic Relief Services (CRS) u saradnji sa Fondacijom Mozaik, Caritasom BiH, Forumom građana Tuzla, Helsinškim parlamentom građana Banja Luka i Međureligijskim vijećem u BiH.

04.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Najava prvog Sajma socijalnih usluga
04.07.2024.
UREĐENJE PJEŠAČKIH ZONA U CENTRU
Počela sanacija trotoara u Ulici Koševo
Više vijesti