Devet mladih iz Centra dobilo novčanu podršku Općine za pokretanje privatnog biznisa

U prostorijama Općine Centar, u četvrtak, 15. decembra 2016. godine upriličeno je potpisivanje ugovora o finansiranju pokretanja vlastitog biznisa sa nezaposlenim mladim osobama iz Centra. Za ovu namjenu iz budžeta Općine izdvojeno je 100 hiljada maraka.
Devet mladih iz Centra dobilo novčanu podršku Općine za pokretanje privatnog biznisa

Na osnovu Odluke o poticaju zapošljavanja mladih iz sredstava budžeta Općine Centar, koju je jednoglasno usvojilo Općinsko vijeće, objavljen je javni poziv za finansiranje i sufinansiranje najboljih poslovnih projekata namijenjenih razvoju poduzetništva i zapošljavanju mladih, a trajao je 60 dana.

 

Pravo na bespovratna sredstva iz budžeta Općine Centar za pokretanje i razvoj vlastitog biznisa, koja mogu iznositi do 15.000 KM po poslovnom planu, imaju stanovnici općine Centar do 35 godina starosti koji se nalaze na evidenciji nezaposlenih koju vodi Javna ustanova Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo.

 

Mladi poduzetnici koji su se prijavili za finansiranje i sufinansiranje najboljih poslovnih projekata sredstvima budžeta Općine Centar Sarajevo, a čije projekte je podržala Komisija za provođenje postupka dodjele sredstava za poticaj zapošljavanja mladih općine Centar Sarajevo, potpisali su ugovore o poticaju zapošljavanja sa općinskim načelnikom dr. Nedžadom Ajnadžićem nakon čega će im biti isplaćena odobrena sredstva. Potpisivanju ugovora prisustvovali su i članovi rukovodstva Općinskog vijeća na čelu sa predsjedavajućom Karolinom Karačić, predstavnici svih parlamentarnih stranaka koje učestvuju u radu Općinskog vijeća, pomoćnica općinskog načelnika za privredu i lokalno-ekonomski razvoj Edina Muslić i saradnici.

 

Načelnik Ajnadžić je čestitao poduzetnicima i kazao da će Općina Centar nastaviti praksu zapošljavanja mladih osoba sa područja Općine Centar.

 

-Želim vam čestitati na dobrim projektima sa kojima ćete krenuti u realni sektor. Čvrsto vjerujem da će vaši biznisi biti uspješni i da ćete obezbijediti samoodrživost. Općini Centar kao odgovornoj lokalnoj zajednici će biti zadovoljstvo da uspijete u vašem poslu i da pored sebe zaposlite još nekoga. U budžetu za 2017. godinu obezbijeđeno je oko 200.000 maraka za zapošljavanje mladih ljudi, a to je samo jedan od alata koji ćemo koristiti kako bismo smanjili broj nezaposlenih na području ove lokalne zajednice.  Mi vam želimo mnogo zdravlja i sreće u vašem poslu, a vrata Općine Centar su vam uvijek otvorena, dodao je Ajnadžić.

 

Predsjedavajuća Karačić pridružila se čestitkama te istakla da je obaveza društvene zajednice pružati podršku vrijednim i sposobnim mladim ljudima.

 

-Želim vam čestitati na tome što ste se svojom poduzetnošću izborili da upravo vi budete oni koji su dobili ova bespovratna sredstva. Nadam se da će vaši biznisi biti uspješni i da nećete dići ruke od naše zemlje i otići tražiti bolje. Društvena zajednica je dužna da potiče sposobne i vrijedne mlade ljude i budite sigurni da će to raditi i u budućnosti, naglasila je Karačić.

 

Predsjednik Komisije za pitanja mladih u prethodnom sazivu Amer Kapo istakao je činjenicu da jedino Općina Centar na ovakav način zapošljava mlade i daje im priliku da budu samostalne ličnosti.

 

-Čestitam vam na dobrim biznis idejama i želim da ti biznisi postanu stabilni i održivi kako bi za nekoliko godina vi bili oni koji će zapošljavati druge. Općine Centar čini sve kako bi mladima pružila priliku da ne razmišljaju o odlasku iz zemlje. Ovo je jedina lokalna zajednica koja daje bespovratna sredstva mladim ljudima, a na vama je da pokažete svoje znanje i opravdate povjerenje koje ste dobili. Veliko hvala Općini Centar što je i ovog puta pokazala senzibilitet prema ovoj populaciji, a siguran sam da će vam i dalje stajati na raspolaganju,  kazao je Kapo.

 

Denis Đulalić, dobitnik bespovratnih sredstava za biznis projekat proizvodnje i restauracije namještaja izrazio je veliku zahvalnost Općini Centar na prilici koju pruža mladim ljudima.

 

-Bespovratna sredstva koja sam dobio od Općine Centar su mi velika podrška. Za nas koji tek osnivamo biznis ova sredstva pokrivaju dosta troškova i sigurno će nam pomoći da lakše i brže prođemo neke faze razvoja biznisa, dodao je Đulalić.

 

04.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Najava prvog Sajma socijalnih usluga
04.07.2024.
UREĐENJE PJEŠAČKIH ZONA U CENTRU
Počela sanacija trotoara u Ulici Koševo
Više vijesti