Održana 2. sjednica Općinskog vijeća Centar

U srijedu, 14. decembra 2016. godine održana je 2. redovna sjednica Općinskog vijeća Centar Sarajevo. Zasjedanje je vodila predsjedavajuća Općinskog vijeća Karolina Karačić.
Održana 2. sjednica Općinskog vijeća Centar

Predsjedavajuća je obavijestila Vijeće da je Centralna izborna komisija BiH, na sjednici održanoj 18. novembra 2016. godine, donijela odluku o prestanku vijećničkog mandata u Općinskom vijeću Centar Ameru Kapi (SBB BiH) i da je  mandat dodijeljen Tei Dreković (SBB BiH). Nakon toga je novoizabrana vijećnica Tea Dreković dala svečanu izjavu.

 

Izbor članova radnih tijela Vijeća

Na ovoj sjednici donesena je odluka o izboru članova dvije komisije koje su radna tijela Vijeća. Tako su u Komisiju za statut i propise izabrani: predsjednica Meliha Mujezinović-Katana, zamjenik predsjednice Jasmin Kreso, te ostali članovi Sead Ćupina, Halid Škrijelj, Aida Muminagić, Alma Hasanbegović, Muamer Bešlija, Sead Srna i Sanida Džanko. U Komisiju za budžet i finansije izabrani su: Amer Herenda za predsjednika, Muharem Hamzić za zamjenika predsjednika i ostali članovi Asmira Hasanović, Elma Tuzlić, Petar Matić, Meliha Ferhatović i Ševala Dizdarević.

 

Vijeće je usvojilo i odluku o profesionalnom angažovanju Mustafe Mulića na dužnosti zamjenika predsjedavajuće Općinskog vijeća Centar.

 

Usvojen izvještaj o izvršenju budžeta za prvo polugodište 2016.

Općinsko vijeće je usvojilo Izvještaj o izvršenju budžeta Općine Centar u prvom polugodištu 2016. godine.

 

Pomoćnik općinskog načelnika za finansije Fahrudin Kurtović je u uvodnom obrazloženju podsjetio da je ovogodišnji općinski budžet planiran u iznosu 47.870.885 KM, te da je u prvom polugodištu ove godine prikupljeno 35.839.269 KM prihoda i primitaka, što je 74,87% ukupno planiranih sredstava za 2016. godinu.

 

Kad je riječ o izdacima u prvom polugodištu oni iznose 12.638.025 KM, što je 26,40% u odnosu na plan, pri čemu su tekući izdaci izvršeni 36%, a kapitalni izdaci sa 16,01%. Jedan od bitnih razloga ovakve realizacija izdataka je što se u prvom polugodištu, u principu, obavljaju pripreme, provode javni izbori izvođača radova, a sami radovi i finansijske transakcije se realizuju u trećem i četvrom kvartalu godine. Kad je riječ o kapitalnim ulaganjima treba imati u vidu da se značajan dio nerealizovanih sredstava odnosi na višegodišnje veoma zahtjevne projekte za koje se sredstva prenose iz prethodnih godina, kao što su vodosnabdijevanje Nahoreva, izgradnja škole na Šipu, izgradnja poslovnog prostora u Bolničkoj ulici, spomenik Skenderija 92-95, izgradnja Muzeja opsade Sarajeva, saobraćajnica Podgaj-Tekija... Pomoćnik Kurtović je najavio da će vjerovatno biti potrebno izvršiti rebalans ovogodišnjeg budžeta jer se očekuju veći prihodi od planiranih.

 

Općinski načelnik dr. Nedžad Ajnadžić je informisao Vijeće da je pripremljen Nacrt budžeta za 2017. godinu koji će, prema njegovim riječima, biti razvojni i u interesu građana općine Centar, što su vijećnici i podržali.

 

Ostvaren planirani prihod od kamata na oročena sredstva Općine

Na ovoj sjednici je usvojen i Izvještaj o investiranju raspoloživih novčanih sredstava Općine Centar u prvom polugodištu 2016. godine, prema kojem je u tom periodu ostvareno 108.311,60 KM prihoda od kamata koje su dale banke na oročena sredstva iz općinskog budžeta, što je za 54,16% u odnosu na planirana sredstva za ovu godinu. Naime, prema odredbama federalnog Zakona o investiranju javnih sredstava, Općina je obavezna angažovati neutrošena budžetska sredstva koja ima na svom računu, ukoliko ona nisu utrošena za planirane namjene, i investirati ih u oročene depozite kod banaka. Ove godine ta sredstva su oročena kod šest banaka.

 

Očekuje se da će do kraja godine biti ostvaren planirani godišnji prihod od 200.000 KM po osnovu kamata koje banke daju na oročena sredstva iz budžeta Općine Centar.

 

U raspravi o ovoj temi vijećnici su, između ostalog, predložili da se razmotre mogućnosti da se ubuduće neutrošena budžetska sredstva ulažu, u zakonskim okvirima, u projekte od općeg interesa i rješavanje infrastrukturnih i drugih problema ove lokalne zajednice.

 

Općinski vijećnici su na ovoj sjednici uputili brojne inicijative i pitanja.

04.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Najava prvog Sajma socijalnih usluga
04.07.2024.
UREĐENJE PJEŠAČKIH ZONA U CENTRU
Počela sanacija trotoara u Ulici Koševo
Više vijesti