Održan radni sastanak na temu Zakona o lokalnoj samoupravi KS

U Općini Centar u srijedu 14. decembra 2016. godine načelnik dr. Nedžad Ajnadžić je zajedno sa svojim saradnicima održao radno-konsultativni sastanak sa Mariom Nenadićem, ministrom pravde i uprave Kantona Sarajevo.
Održan radni sastanak na temu Zakona o lokalnoj samoupravi KS

 

Tema je bila usaglašavanje stavova oko nacrta Zakona o lokalnoj samoupravi Kantona Sarajevo koji je u formi nacrta napravilo nadležno ministarstvo. Načelnik Ajnadžić je na početku sastanka objasnio koje sve probleme i prepreka ima Općina Centar kao jedinica lokalne samouprave zbog dosadašnjeg neusvajanja ovog zakona i pored presude Ustavnog suda FBiH koja je donesena prije nekoliko godina i koja je utvrdila povredu nadležnosti Grada i općina od strane Kantona Sarajevo.

 

Ministar Nenadić je u kratkim crtama prezentovao predložene izmjene odgovarajućih pravnih propisa na temu uređenja nadležnosti lokalne samouprave u Kantonu Sarajevo.

–Upoznati smo sa činjenicom da u KS već duže vrijeme funkcionira pravni haos kada se radi o pitanjima lokalne samouprave. Već više od deset godina Ustavni sud FBiH reagira na ovakvo stanje u smislu neurednosti i nepravilnosti pri donošenju odgovarajućih rješenja koji se odnose na zakone o lokalnoj samoupravi, komunalnoj privredi i čistoći, te zakonskih rješenja o osnovnom obrazovanju, u smislu povreda nadležnosti Grada i općina od strane Kantona Sarajevo. Naše ministarstvo je pripremilo odgovarajuće nacrte pravnih rješenja i sredinom januara naredne godine, nakon što se uspostave sva općinska i Gradsko vijeće, planiramo održati konsultativni sastanak ne temu reforme ove oblasti što predstavlja najkrupnije političko-pravno pitanje u Kantonu Sarajevo, koje predviđa reorganizaciju općina, Grada i KS, objasnio je Nenadić koji je na kraju dodao da je najprije potrebno uraditi izmjene Ustava KS, za šta je njegovo ministarstvo već pripremilo odgovarajuća zakonska rješenja.

 

Današnjem sastanku u Općini Centar su također prisustvovali sekretar Općine Jasna Beba, pomoćnik načelnika za finansije Fahrudin Kurtović, savjetnici općinskog načelnika Bećir Sirovina i Jasmin Gerin, te dopredsjedavajući Općinskog vijeća Centar Sulejman Haljevac.

04.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Najava prvog Sajma socijalnih usluga
04.07.2024.
UREĐENJE PJEŠAČKIH ZONA U CENTRU
Počela sanacija trotoara u Ulici Koševo
Više vijesti