Općinski štab civilne zaštite Centar održao 8. redovnu sjednicu

U utorak, 13. decembra 2016. godine održana je 8. redovna sjednica Općinskog štaba civilne zaštite Centar Sarajevo. Sjednicu je vodio dr. Nedžad Ajnadžić, načelnik Općine Centar, koji je ujedno i komandant Općinskog štaba civilne zaštite. Članovima Štaba je na ovoj sjednici načelnik Prve policijske uprave Fahrudin Halač prezentirao Informaciju o stanju sigurnosti na području Centra i aktivnostima policijskih službenika u periodu januar-novembar 2016. godine.
Općinski štab civilne zaštite Centar održao 8. redovnu sjednicu

Iznesen je podatak da su u tom vremenu prijavljena 643 krivična djela (što je 19,5% manje u odnosu na isti period 2015. godine), te rasvijetljeno više od polovine krivičnih djela čiji je izvršilac nepoznat (što je za 47,36% više u odnosu na prethodnu godinu). Imajući u vidu trend smanjenja broja izvršenih krivičnih djela uz istovremeno povećanje stepena rasvijetljenosti djela i broja prijavljenih lica, trenutno stanje kriminaliteta je ocijenjeno kao zadovoljavajuće sa trendom poboljšanja u odnosu na prošlu godinu, rekao je Halač. Međutim, stanje sigurnosti saobraćaja nije na zadovoljavajućem nivou, s obzirom na povećan broj saobraćajnih nezgoda posebno najtežih prekršaja (vožnja pod dejstvom alkohola, neregistrovano vozilo, vožnja bez položenog vozačkog ispita i drugo), a evidentiran je i značajan broj povratnika u činjenju težih saobraćajnih prekršaja, što je posljedica između ostalog i neadekvatne kaznene politike u oblasti saobraćaja. Prisutna je i problematika saobraćaja u mirovanju koja je prvenstveno uzrokovana nedostatkom parking prostora u užem jezgru grada.

 

Općinski štab civilne zaštite informiran je o uspostavi Sistema za obavještavanje i uzbunjivanje građana općine Centar (SOUG). Uspostava ovog sistema trajala je do oktobra ove godine, a prva zvanična proba bila je 1. novembra kada je emitovan znak za prestanak opće opasnosti. Tehničke karakteristike sistema u potpunosti zadovoljavaju potrebe moderne gradske općine, kao i mogućnost proširenja sistema ukoliko se općina bude širila, odnosno gušće naselili njeni rubni dijelovi. Potrebnim mjerenjima odabrane su lokacije za postavljanje sirenskih tijela, kao i upravljački centar koji se nalazi u Službi za civilnu zaštitu. Sistem je maksimalno digitaliziran, za što Općina Centar već ima tehničke preduslove. Na osnovu softverske aplikacije, koja je sastavni dio SOUG-a, bit će moguće odašiljanje sirenskog signala, ali i govornih kao i tekstualnih poruka za stanovnike sa ugroženih područja.

 

Štab civilne zaštite je usvojio predloženi finansijski plan Službe za civilnu zaštitu Općine Centar za 2017. godinu. U narednoj godini planirani su prihodi u iznosu 2.330.000 KM po osnovu posebne naknade za zaštitu od prirodnih i drugih nesreća. Trenutna akumulirana rezerva iznosi 4.039.328 KM i može se koristiti u slučajevima prirodne i druge nesreće, kao i u određenim procentima za projekte prevencije, opremanja i obuku struktura civilne zaštite.

04.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Najava prvog Sajma socijalnih usluga
04.07.2024.
UREĐENJE PJEŠAČKIH ZONA U CENTRU
Počela sanacija trotoara u Ulici Koševo
Više vijesti