Ajnadžić posjetio Općinu Fojnica i Franjevački samostan Duha Svetoga

Načelnik Općine Centar Sarajevo dr. Nedžad Ajnadžić, zajedno sa pomoćnikom načelnika za civilnu zaštitu Vahidom Bećirevićem, u utorak 6. decembra 2016. godine, posjetio je Općinu Fojnica gdje ih je ugostio načelnik ove lokalne zajednice Sabahudin Klisura. Povod posjete bio je razgovor o međusobnoj saradnji ovih lokalnih zajednica, a prije svega u oblasti zaštite i spašavanja.
Ajnadžić posjetio Općinu Fojnica i Franjevački samostan Duha Svetoga

Općina Fojnica je lokalna zajednica sa relativno malim budžetom tako da nema dovoljno namjenskih sredstava za zaštitu i spašavanje, a sa druge strane ima velike probleme sa klizištima i oštećenom infrastrukturom još iz ranijih godina.

 

S obzirom na dugogodišnju praksu Općine Centar Sarajevo da pomaže drugim općinama na području cijele Bosne i Hercegovine u zaštiti i spašavanju od prirodnih i drugih nesreća, načelnik Ajnadžić je izrazio spremnost da iz budžeta Općine Centar za 2017. godinu, sa računa Civilne zaštite za podršku drugim lokalnim zajednicama, dodijeli određeni iznos Općini Fojnica, a koji bi bio upotrebljen za sanaciju najurgentnijeg klizišta i oštećene infrastrukture.

 

Nakon razgovora sa načelnikom Klisurom, upriličena je i posjeta Franjevačkom samostanu Duha Svetoga i muzeju u Fojnici. Gvardijan fra Miro Relota dočekao je goste, a potom im pokazao bogatu muzejsku zbirku koju posjeduje samostan. Franjevački samostan Duha Svetoga u Fojnici izgrađen u 14. vijeku, danas čuva oko 50.000 knjiga, među kojima je oko 10.000 knjiga starih nekoliko stoljeća. Samostan je i danas veoma značajan kao kulturno središte BiH gdje svi narodi mogu vidjeti svoje duboke korijene. Najpoznatiji dokument koji se čuva u Muzeju samostana u Fojnici jeste Ahdnama napisana 28. maja 1463. godine. Ahdnama je bila temeljni dokument kojeg su franjevci koristili sve vrijeme osmanske vlasti, a i danas se čuva u Franjevačkom samostanu u originalnom izdanju. Muzej franjevačkog samostana u Fojnici je nominiran od strane Europskog muzejskog foruma za prestižnu godišnju nagradu Muzej godine u Europi, te je ušao u takmičenje sa 42 muzeja iz cijele Europe za ovu titulu.

 

Nakon obilaska samostana i muzeja načelnik Ajnadžić je izrazio zadovoljstvo, te kazao da će Općina Centar u skladu sa svojim mogućnostima pomoći ovu veoma značajnu kulturno-historijsku instituciju.

 

Gvardijan fra Miro Relota je naglasio da je sretan zbog posjete načelnika središnje sarajevske Općine i dodao da se nada da će u budućem periodu biti uspostavljena međusobna saradnja.

 

-Jako smo iznenađeni i drago nam je da je načelnik Nedžad Ajnadžić našao vremena da posjeti naš samostan i muzej Svetoga Duha ovdje u Fojnici u pratnji našeg načelnika Sabahudina Klisure. Izražavamo posebnu radost zbog toga što je Franjevački samostan svijetla tačka Fojnice, ali i cijele naše Bosne i Hercegovine, a što dokazuje i to što smo ušli u uži krug za izbor najljepšeg muzeja u cijeloj Evropi. Želim se zahvaliti načelniku Ajnadžiću i izraziti nadu da će međusobna saradnja biti nastavljena, dodao je fra Relota.

04.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Najava prvog Sajma socijalnih usluga
04.07.2024.
UREĐENJE PJEŠAČKIH ZONA U CENTRU
Počela sanacija trotoara u Ulici Koševo
Više vijesti