Pomoć za nabavku ortopedskih pomagala i prilagođavanje stambenih objekata invalidnih lica

U okviru kontinuirane brige o osobama sa umanjenim tjelesnim sposobnostima, Općina Centar Sarajevo dugi niz godina izdvaja finansijska sredstva iz svog budžeta za pomoć invalidima koji žive na području središnje sarajevske općine.
Pomoć za nabavku ortopedskih pomagala i prilagođavanje stambenih objekata invalidnih lica

Jedan od takvih budžetskih grantova je pomoć za nabavku ortopedskih pomagala i prilagođavanje stambenih objekata invalidnih lica. U ovogodišnjem budžetu Općine Centar za tu namjenu planirano je 44.000 maraka, i to 24.000 KM za prilagođavanje stambenih objekata, te 20.000 maraka za nabavku pomagala za invalidna lica.

 

Ova sredstva se realiziraju putem općinske Službe za rad, zdravstvo i socijalna pitanja, izbjegla i raseljena lica, a na lični zahtjev invalidnih osoba koje imaju prijavljeno prebivalište, odnosno boravište na području općine Centar najmanje dvije godine do dana podnošenja zahtjeva i osobe koje imaju utvrđenu invalidnost od nadležne Komisije.

 

Pravo na ovu vrstu pomoći imaju invalidna lica koja ne mogu samostalno obavljati svakodnevne životne poslove i samostalan život bez ortopedskog pomagala ili bez prilagođavanja stambenog objekata njihovim potrebama.

 

Novčane pomoći mogu iznositi do 10.000 KM, čiji iznos zavisi od materijalnog statusa, radne sposobnosti, starosne dobi, stepena invalidnosti, vrste bolesti, uvjeta stanovanja podnosioca zahtjeva i slično.

 

Pomoć za prilagođavanje stambenih objekata odnosi se na pomoć u sufinansiranju za nabavku i izgradnju pristupne rampe, invalidskog lifta ili pokretne platforme za potrebe invalidnog lica, a u skladu sa Uredbom Vlade Federacije BiH o prostornim standardima, urbanističko-tehničkim uvjetima i normativima za sprječavanje stvaranja svih barijera za osobe sa umanjenim tjelesnim sposobnostima. Pomoć za nabavku ortopedskih pomagala vrši se na osnovu preporuke nadležne zdravstvene ustanove i Potvrde o participaciji Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo, a u skladu sa Uredbom Vlade KS o obimu, uslovima i načinu ostvarivanja prava osiguranih lica na korištenje ortopedskih i drugih pomagala, endoproteza, stomatološko-protetske pomoći i stomatološko-protetskih nadomjestaka.

 

Korisnici ove pomoći dužni su u roku od mjesec dana od izvršene nabavke ortopedskog pomagala ili prilagođavanja stambenog objekta obavijestiti nadležnu Službu o završetku nabavke ili radova, te dostaviti račune, otpremnice i pismeni izvještaj sa dokazima o namjenski utrošenim novčanim sredstvima.

04.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Najava prvog Sajma socijalnih usluga
04.07.2024.
UREĐENJE PJEŠAČKIH ZONA U CENTRU
Počela sanacija trotoara u Ulici Koševo
Više vijesti