Općina Centar organizira odlazak osnovaca u Narodno pozorište

Zahvaljujući finansijskoj podršci Općine Centar Sarajevo, i tokom decembra 2016. godine nastavljene su posjete učenika osnovnih škola sa područja Centra predstavama u sarajevskom Narodnom pozorištu. Planirano je da tokom ovog mjeseca oko 500 učenika iz deset osnovnih škola besplatno pogleda četiri predstave.
Općina Centar organizira odlazak osnovaca u Narodno pozorište

Riječ je o zajedničkom projektu koji traje od 2009. godine i ima za cilj da približi djeci pozorišnu umjetnost i vrijednosti koje ona promovira. Istovremeno, sredstva koja Općina izdvaja Narodnom pozorištu za tu namjenu, od velikog su značaja za kvalitetniji i uspješniji rad te institucije kulture.

 

Učenici devetog razreda osnovnih škola „Silvije Strahimir Kranjčević“ i „Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak“ večeras imaju priliku pogledati komediju „Balkanski špijun u Sarajevu“ prema tekstu Dušana Kovačevića, u adaptaciji i režiji reditelja Sulejmana Kupusovića. Scenografiju i kostimografiju za ovu predstavu potpisuje Marijela Margeta- Hašimbegović.

 

Komediju „Elizabeta Bam", koju je po tekstu ruskog avangardnog književnika Danila Harmsa adaptirao i režirao Aleš Kurt, na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo 19. decembra 2016. godine pogledat će učenici devetih razreda osnovnih škola „Hasan Kaimija“, „Safvet-beg Bašagić“, „Katolički školski centar“ i „Nafija Sarajlić“.

 

Učenici sedmih razreda osnovnih škola „Musa Ćazim Ćatić“ i „Hasan Kikić“ će u četvrtak, 22. decembra 2016. godine gledati baletnu predstavu „Palčica“ prema bajci Hansa Christiana Andersena za koju koreografiju i režiju potpisuje Narmina Damiani, a na muziku Wolfganga Amadeusa Mocarta.

 

Izvođenju opere za mlade „Ježeva kuća“ na sceni Narodnog pozorišta prisustvovat će 27. decembra 2016. godine učenici sedmih razreda osnovnih škola „Vladislav Skarić“ i „Alija Nametak“. Muziku je komponovao Zlatan Vauda, a libreto napisao, prema stihovima Branka Ćopića, Jovan Aleksić. Operom će dirigirati maestro Dario Vučić. Režijsku postavku potpisuje Ferid Karajica, a solisti su: Denis Isaković, Melisa Hajrulahović, Leonardo Šarić, Amir Saračević, Ivan Šarić, dok se u ulozi vile pojavljuje Jovana Milosavljević. Uz soliste nastupa i Hor opere Narodnog pozorišta uz pratnju Sarajevske filharmonije.

 

Podsjećamo da je i ove godine Općina Centar u svom budžetu obezbijedila 8.000 KM za tu namjenu. Sve predstave koje se izvode za osnovce pažljivo su odabrane, pri čemu se prvenstveno vodi računa o primjerenosti sadržaja njihovom uzrastu.

04.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Najava prvog Sajma socijalnih usluga
04.07.2024.
UREĐENJE PJEŠAČKIH ZONA U CENTRU
Počela sanacija trotoara u Ulici Koševo
Više vijesti