Odata počast i položeno cvijeće za sedam građana ubijenih u Ulici Hamdije Kreševljakovića

Od granate ispaljene sa agresorskih položaja na Hladivodama, u Ulici Hamdije Kreševljakovića kod broja 47 (nekadašnja Dobrovoljačka), 29. novembra 1993. godine poginulo je sedam naših sugrađana, a četvoro teže i lakše ranjeno.
Odata počast i položeno cvijeće za sedam građana ubijenih u Ulici Hamdije Kreševljakovića

Tim povodom danas su porodice i prijatelji, te delegacije Kantona Sarajevo, Grada Sarajeva i Općine Centar položili cvijeće na spomen obilježju u ovoj ulici i odali počast nevino ubijenim građanima.

 

U ime Općine Centar cvijeće je položio Osmo Babić kazavši da oni koji su izgubili živote nikada ne smiju biti zaboravljeni.

 

-Ovo je dan sjećanja na strašan zločin koji se dogodio u centru grada i ovo je samo jedan od stotinu organiziranih napada na nevine građane Sarajeva. Opet je govorilo oružje protiv ljudskog srca. Mi koji smo svjedoci svakodnevnih događaja u periodu opsade Sarajeva i vremena agresije na Bosnu i Hercegovinu razumijemo osjećanja, bol i tugu svih porodica nastradalih građana, istakao je Babić.

 

Predsjedavajuća Skupštine Kantona Sarajevo Ana Babić naglasila je da ovo nažalost nije bio jedini put da su građani Sarajeva nastojeći da prežive bili ubijani.

 

-Na današnji dan, prije 23 godine sa agresorskih položaja na Hladivovama ispaljene su minobacačke granate kalibra 120 milimetara koje su na ovom mjestu usmrtile sedam, dok je četvero Sarajlija ranjeno. Nažalost, to nije jedini put kada su građani Sarajeva, nastojeći da prežive, bili ubijani i to nije bilo slučajno. Nazivajmo to pravim imenom, oni nisu poginuli, oni su ubijeni. Okupili smo se na mjestu strašnog zločina da se sjetimo svih naših sugrađana, nevinih žrtava koji su bili dio našeg grada i nikada ne smiju biti dio zaborava, jer zaborav je grijeh i saučešće u zločinu, dodala je Babić.

 

Tog kobnog dana 1993. godine poginuli su: Staka Aksentić, Zekerijah Dacić, Ibro i Sead Plakalo, Igbal Redžić, Dženan Smajić i Elvedin Zimić.

04.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Najava prvog Sajma socijalnih usluga
04.07.2024.
UREĐENJE PJEŠAČKIH ZONA U CENTRU
Počela sanacija trotoara u Ulici Koševo
Više vijesti