Okončana izgradnja protivpožarnih puteva

Općina Centar Sarajevo sufinasirala je izgradnju protivpožarnog puta na lokacijama Lovačka kuća-Uževice-Vića-Perački potok, te dio protivpožarnog puta na lokalitetu Parka šume prijateljstva na Grdonju. Radnici kantonalnog javnog preduzeća „Sarajevo-šume“, sa kojim je Općina potpisala ugovor o realizaciji projekta, završili su sanaciju pomenutog puta u dužini od oko 2300 metara.
Okončana izgradnja protivpožarnih puteva

Treba napomenuti da je na pomenutom lokalitetu, u prethodnih nekoliko godina, dolazilo do izbijanja šumskih požara, pa je stoga kantonalno preduzeće napravilo projekat s ciljem poboljšanja protivpožarne zaštite.

 

Zemljani šumski protivpožarni put prvenstveno se koristi kao preventivna mjera u slučaju izbijanja i širenja požara, te lakšeg pristupa vatrogasnih vozila područjima zahvaćenim požarom. Ovakvi putevi olakšavaju pristup pošumljavanju novih površina, služe razvoju turizma, a mogu poslužiti i kao planinarska i biciklistička staza. Također, protivpožarni put ima veliki značaj za zaštitu i uzgoj šume.

 

Radovi su okončani u predviđenom roku, a Općina Centar je za ovu namjenu iz ovogodišnjeg budžeta izdvojila 30.000 maraka.

04.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Najava prvog Sajma socijalnih usluga
04.07.2024.
UREĐENJE PJEŠAČKIH ZONA U CENTRU
Počela sanacija trotoara u Ulici Koševo
Više vijesti