Obilježen Dan državnosti Bosne i Hercegovine

Povodom 25. novembra - Dana državnosti Bosne i Hercegovine delegacije svih nivoa vlasti položile su cvijeće i odale počast poginulim braniteljima i civilnim žrtvama rata kod „Vječne vatre“, na spomen-obilježju Kovači, ispred mezara rahmetli Alije Izetbegovića, prvog predsjednika nezavisne Republike Bosne i Hercegovine i vrhovnog komandanta Armije RBiH, te spomenika ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992-1995. u Velikom parku, spomen-parku na Vracama i spomen-obilježju na Trgu ZAVNOBiH-a.
Obilježen Dan državnosti Bosne i Hercegovine

 Delegaciju u ime Općine Centar predvodili su načelnik dr. Nedžad Ajnadžić i predsjedavajuća Općinskog vijeća Karolina Karačić. 

Prije 72 godine u Mrkonjić Gradu održano je prvo zasjedanje Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine (ZAVNOBiH) na kojem su postavljeni temelji državnosti Bosne i Hercegovine. Na pomenutom zasjedanju 247 vijećnika svih nacionalnosti donijeli su odluku o obnovi državnosti BiH, potvrđene su njene historijske granice koje su datirale još iz vremena srednjovjekovne Bosne, a Bosna i Hercegovina je definisana kao jedna od šest ravnopravnih republika u tadašnjoj Jugoslaviji.

 -Dan državnosti Bosne i Hercegovine sudbonosan je datum u historiji naše zemlje. On je sjećanje na prelomni historijski trenutak kada je poslije više stoljeća svenarodnom voljom potvrđena državnost naše zemlje koja je kroz svoju historiju prošla kroz teške i dramatične trenutke u borbi za opstanak, istakao je načelnik Ajnadžić.

Povodom Dana državnosti u Vijećnici je održana i Svečana akademija.

04.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Najava prvog Sajma socijalnih usluga
04.07.2024.
UREĐENJE PJEŠAČKIH ZONA U CENTRU
Počela sanacija trotoara u Ulici Koševo
Više vijesti