Realiziran novi projekat šetnica bez barijera za osobe u invalidskim kolicima

Udruženje ratnih vojnih invalida paraplegičara Kantona Sarajevo obratilo se dopisom Općini Centar u kojem je od ove lokalne zajednice tražilo da pomogne osobama u invalidskim kolicima, prije svega, uklanjanjem arhitektonskih barijera na glavnim gradskim saobraćajnicama, te u objektima državnih institucija.
Realiziran novi projekat šetnica bez barijera za osobe u invalidskim kolicima

 - S obzirom da Udruženje okuplja ratne vojne invalide, kategorije – paraplegija 100 posto i da se kreću uz pomoć kolica, ispred Općine Centar je potrebno obilježiti dva parking mjesta za invalide. Također, na sastancima sa predstavnicima Općine dogovorili smo da se otklone arhitektonske barijere u predjelu od Marijin dvora do Doma armije u Ulici Zelenih beretki, te omogući lakši pristup objektima poput Narodnog pozorišta, pošte..., ističe se u dopisu Udruženja koje potpisuje predsjednik Elvis Sudar.

Kako bi se riješio zahtjev ove posebno ranjive kategorije Općina Centar je odmah pristupila realizaciji projekta i završila prvu fazu na lokalitetu ispred zgrade Predsjedništva BiH gdje su se nalazila velika oštećenja na trotoaru usljed kojih su se prilikom obilnih kiša nakupljale oborinske vode koje su onemogućavale kretanje osoba u invalidskim kolicima.

S obzirom da je planirano popločavanje i istovremeno rješavanje kretanja invalida na dionici od gradske Tržnice do Marijin dvora, te da je završeno popločavanje šetnice od Tržnice do kraja Trga djece Sarajeva, u idućoj godini Općina planira završetak ovog projekta i popločavanje šetnice od Trga djece Sarajeva do Marijin dvora. Pored toga, u 2017. planirano je popločavanje trotoara na potezu od Općine Centar, odnosno doma Sindikata Ulicom Mis Irbina i branilaca Sarajeva do Gimnazijske ulice, odnosno do Srednje umjetničke škole.

S obzirom da je prva faza uređenja trotoara završena, predstavnici Predsjedništva BiH, načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić i saradnici, te predstavnici Direkcije za puteve Kantona Sarajeva obišli su u srijedu 23. novembra 2016. godine radove na rekonstrukciji pločnika ispred zgrade Predsjedništva BiH. Radni obilazak organiziran je na inicijativu Udruženja ratnih vojnih invalida paraplegičara Kantona Sarajevo, a u cilju promocije projekta uklanjanja arhitektonskih barijera za invalidne osobe.

Načelnik Ajnadžić je kazao da će središnja sarajevska Općina nastaviti sa praksom izdvajanja finansijskih sredstava kako bi osobama sa umanjenim tjelesnim sposobnostima omogućila što ugodniji svakodnevni život.

-Danas smo ovdje da promovišemo dio transverzale za ljude koji se kreću u invalidskim kolicima u našem gradu. Izgradnja pomenute transverzale u režiji Općine Centar planirana je za 2017. godinu, a riječ je o dionicama od Sarajevo City Centra do Ferhadije i od FIS-a do hotela Evropa. Cilj projekta je uklanjanje svih arhitektonskih barijera za ljude koji koriste kolica, a na inicijativu Udruženja ratnih vojnih invalida paraplegičara KS smo došli ovdje kako bismo promovirali ono što lokalna zajednica čini za invalidne osobe. Ovo je prva faza realizacije projekta, a nastavak će uslijediti u narednoj godini. Također želim kazati da će u cilju olakšavanja svakodnevnog života invalidnim osobama u Općini Centar biti otvoren poseban šalter koji će raditi samo sa invalidnim licima i na kojem će sve osobe u kolicima moći dobiti svu dokumentaciju iz matičnih knjiga ili ovjeru dokumenata bez potrebe da idu od šaltera do šaltera. Želim također naglasiti da je Općina centar od brojnih građana dobila prijedloge da se, poput uređenja poslovne zone u evropskim metropolama, i u našem gradu, odnosno na području općine Centar realiziraju projekti kojim će se umjesto asfaltiranja popločati glavne gradske šetnice, odnosno pješačke staze i time daljnje urbanizirati ovaj aspekt uređenja našeg životnog prostora, istakao je Ajnadžić.

Predsjednik Udruženja ratnih vojnih invalida paraplegičara KS Elvis Sudar zahvalio se načelniku Ajnadžiću i izrazio nadu da će podrška Općine Centar invalidnim osobama biti nastavljena.

-Suština svega je primjena zakonske regulative za osobe sa umanjenom tjelesnom sposobnošću, a to se odnosi na osobe koje se kreću isključivo uz pomoć invalidskih kolica. Naš cilj je uklanjanje svih arhitektonskih barijera za invalidne osobe koje se otežano kreću gradom. Koristim priliku da pozovem Vladu Kantona Sarajevo, Direkciju za puteve KS, sve načelnike općina da se konačno krene sa uklanjanjem arhitektonskih barijera prema evropskim standardima jer i mi smo građani kao i svi ostali, dodao je Sudar. 

04.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Najava prvog Sajma socijalnih usluga
04.07.2024.
UREĐENJE PJEŠAČKIH ZONA U CENTRU
Počela sanacija trotoara u Ulici Koševo
Više vijesti