Svečana sjednica Općinskog vijeća Centar povodom Dana državnosti BiH

Povodom 25. novembra – Dana državnosti Bosne i Hercegovine Općinsko vijeće Centar Sarajevo održalo je 23. novembra 2016. godine svečanu sjednicu. Zasjedanje je otvorila predsjedavajuća Općinskog vijeća Centar Karolina Karačić koja je, nakon intoniranja državne himne i odavanja počasti svim poginulim braniteljima Bosne i Hercegovine, zaželjela dobrodošlicu vijećnicima, načelniku dr. Nedžadu Ajnadžiću i brojnim zvanicama među kojima su bili gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić, predstavnici drugih općina Katona Sarajevo, boračkih organizacija i civilnih žrtava rata, nevladinog sektora, članovi savjeta mjesnih zajednica i drugi.
Svečana sjednica Općinskog vijeća Centar povodom Dana državnosti BiH

Predsjedavajuća Karačić je u pozdravnom obraćanju podsjetila da je 25. novembra 1943. godine u Mrkonjić Gradu potvrđena državnost Bosne i Hercegovine na Prvom zasjedanju ZAVNOBiH-a, te da je četiri dana kasnije, 29. novembra u Jajcu na Drugom zasjedanju AVNOJ-a Bosna i Hercegovina, voljom njenih političkih predstavnika, ušla u sastav Jugoslavije kao jedna od šest federalnih jedinica.

 

-Značaj ovog datuma posebno je potvrđen u borbi protiv agresije između 1992. i 1995. godine. ZAVNOBiH je potvrdio državnost Bosne i Hercegovine u njenim srednjovjekovnim granicama, koje spadaju među najstarije granice u Evropi. Stoga je današnja generacija veliki dužnik naših predaka koji su tokom Drugog svjetskog rata, u herojskoj i pravednoj borbi protiv fašizma, sačuvali integritet srednjovjekovne bosanske države, naglasila je Karačić.

 

O značaju tekovina Prvog zasjedanja ZAVNOBiH-a govorili su bosanskohercegovački historičar Husnija Kamberović, te ratni članovi Predsjedništva BiH prof. dr. Mirko Pejanović i gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić.

 

Profesor Kamberović je podsjetio na odluke Prvog zasjedanja ZAVNOBiH-a 1943. godine, koje je jedan od najvažnijih događaja u historiji Bosne i Hercegovine. Posebno je naglasio značaj dva osnovna principa - nedjeljivost BiH i ravnopravnost svih njenih građana odnosno naroda, na kojima je oživotvorena državnost BiH, što je predstavljalo i pravni osnov za međunarodno priznanje BiH kao države.

 

-Uspostavljeni teritorijalni integritet BiH i ravnopravnost u zajedničkoj nedjeljivoj domovini moraju biti sastavni dio svake priče o Bosni i Hercegovini, kako prošloj tako  i sadašnjoj i budućoj, poručio je Kamberović.

 

Uz čestitke za nastupajući Dan državnosti BiH kao i čestitke novoizabranim općinskim vijećnicima, prof. Mirko Pejanović je rekao da je 25. novembar najvažniji datum u savremenoj historiji zemlje i države Bosne i Hercegovine i podsjetio na ulogu i značaj antifašizma.

 

-Rodno mjesto države Bosne i Hercegovine je antifašistički pokret koji je donio slobodu, demokratiju i pravo naroda da sami odlučuju o svojoj sudbini, i stoga  mlade generacije treba odgajati u duhu antifašizma bez kojeg Bosna i Hercegovina ne može ići mirno naprijed. U Bosni i Hercegovini nije uništen zajednički život i ona ima budućnost kao članica Evropske unije i NATO saveza, na čemu svi treba zajednički i intenzivno da radimo kako bi naša djeca imala iste šanse kao i druga u Evropi, poručio je Pejanović.

 

Čestitkama za Dan državnosti se pridružio i gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić i podsjetio na značaj 25. novembra i pri tom istakao tri principa na kojima je obnovljena državnost Bosne i Hercegovine, a to su cjelovitost, ravnopravnost i demokratija, za koje se treba stalno boriti.

 

-Riječ je o principima koji su trajni i ne smijemo dozvoliti da nam sudbinu diktiraju oni koji su protiv Bosne i Hercegovine kao cjelovite države ravnopravnih građana i naroda, naglasio je Komšić.  

 

Novoizabrani načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić, koji je ratni general i komandant, uputio je čestitke za Dan državnosti BiH. Također je pohvalio novo rukovodstvo Općinskog vijeća za održavanje svečane sjednice u povodu tog izuzetno značajnog datuma i iskazao uvjerenje da će i povodom drugih važnih datuma organizirati svečane skupove sa kojih će se slati važne državotvorne poruke.

 

-Sa ovog skupa šaljemo poruku da smo odlučni nastaviti graditi državu Bosnu i Hercegovinu, a za očuvanje njene državnosti dugujemo zahvalnost i Aliji Izetbegoviću kao vrhovnom komandantu Armije RBiH i prvom predsjedniku Predsjedništva države BiH i svakako kolektivnom šefu države među kojima su mnogi članovi imali značajnu političku ulogu u očuvanju državnosti Bosne i Hercegovine, od kojih posebno želim istaći Mirka Pejanovića i Ivu Komšića. Ponosan sam što kao načelnik služim svim građanima općine Centar koja je multietnička, multikulturalna i multikonfesionalna lokalna zajednica i volio bih da sve općine u BiH liče na općinu Centar, kazao je Ajnadžić i dodao da će i dalje biti veliki borac u redovima antifašista.

 

Svečanu sjednicu Općinskog vijeća Centar u povodu Dana državnosti BiH uveličali su učenici osnovne škole ''Musa Ćazim Ćatić'' sa prigodnim recitalom pod nazivom ''Bosna'', te hor Kulturno-umjetničkog društva ''Željezničar'' sa pjesmom ''Zemljo moja''.

04.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Najava prvog Sajma socijalnih usluga
04.07.2024.
UREĐENJE PJEŠAČKIH ZONA U CENTRU
Počela sanacija trotoara u Ulici Koševo
Više vijesti