Ajnadžić prisustvovao završnoj konferenciji „Jačanje integriteta u lokalnim samoupravama“

U organizaciji Udruženja za borbu protiv korupcije „Transparency International“ u Bosni i Hercegovini (TI BiH) održana je u utorak, 22. novembra 2016. godine završna konferencija „Jačanje integriteta u lokalnim samoupravama“ na kojoj su predstavljeni rezultati saradnje sa općinama u Bosni i Hercegovini na kreiranju i usvajanju planova integriteta. U ime Općine Centar konferenciji je prisustvovao načelnik dr. Nedžad Ajnadžić sa saradnicima.
Ajnadžić prisustvovao završnoj konferenciji „Jačanje integriteta u lokalnim samoupravama“

Konferencijom je obilježen završetak dvogodišnjeg projekta tokom kojeg je TI BiH, kroz zajedničke aktivnosti sa 20 općina u Bosni i Hercegovini radio na unapređenju transparentnosti i odgovornosti jedinica lokalne samouprave kroz izgradnju njihovih kapaciteta za prevenciju korupcije.

 

Na konferenciji su predstavljeni planovi integriteta kao mehanizam u borbi protiv korupcije, mogućnosti koje ovaj dokument donosi u razvoju lokalne zajednice, te najbolje prakse iz regije u borbi protiv korupcije i jačanju integriteta na lokalnom nivou.

 

Plan integriteta predstavlja preventivni mehanizam, a radi se o dokumentu putem kojeg se vrši procjena antikorupcijskih kapaciteta jedne institucije, odnosno njene otpornosti na korupciju. Identificiraju se sporne, odnosno problematične tačke koje postoje u radu institucije, analiziraju se pozicije, aktivnosti i procedure, kako bi se na kraju identificirale mjere koje će u konačnici otkloniti koruptivne rizike i smanjiti mogućnost njene pojave.

 

Projekt je realiziran u saradnji sa Agencijom za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije u Bosni i Hercegovini, a finansirala ga je Ambasada Holandije u našoj zemlji.

 

Načelnik Ajnadžić je kazao da Općina Centar snažno podržava projekte koji za cilj imaju uspostavljanje sistema borbe protiv korupcije.

 

-Općina Centar je zahvaljujući projektu Jačanja integriteta u lokalnim samoupravama donijela plan integriteta za period od 2017. do 2019. godine i koristim ovu priliku da se zahvalim realizatorima projekta. Naša namjera je da smanjimo mogući rizik od zloupotreba koje se iskazuju koruptivnim radnjama. Nećemo se zaustaviti na donošenju ovog plana integriteta nego ćemo učiniti sve što je potrebno kako bismo formirali tim koji će raditi na njegovoj implementaciji, naglasio je Ajnadžić.

04.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Najava prvog Sajma socijalnih usluga
04.07.2024.
UREĐENJE PJEŠAČKIH ZONA U CENTRU
Počela sanacija trotoara u Ulici Koševo
Više vijesti