Smotra pripadnika dobrovoljnih vatrogasnih društava KS

Povodom 64. godišnjice organiziranog vatrogastva u Sarajevu, u ponedjeljak, 21. novembra 2016. godine u krugu Kampusa Univerziteta u Sarajevu održana je smotra više od 500 pripadnika sedam dobrovoljnih vatrogasnih društava članica Vatrogasnog saveza Kantona Sarajevo. Ovom smotrom se željelo odati priznanje ljudima koji se volonterski iz velike ljubavi bave časnom i plemenitom profesijom spašavanja ljudskih života i imovine.
Smotra pripadnika dobrovoljnih vatrogasnih društava KS

Uz brojne goste smotri su prisustvovali premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković i predsjedavajuća Skupštine Kantona Sarajevo Ana Babić, a u ime Općine Centar Vahid Bećirević, pomoćnik općinskog načelnika za civilnu zaštitu i Haris Aganović, stručni saradnik za protivpožarnu zaštitu i vatrogastvo.

 

Jedno od dobrovoljnih vatrogasnih društava koje je član Vatrogasnog saveza Kantona Sarajevo je i DVD Bjelave.

 

Vahid Bećirević, koji je na čelu Službe za civilnu zaštitu Općine Centar, je naglasio da Općina Centar dugi niz godina ostvaruje odličnu saradnju i pomaže rad Dobrovoljnog vatrogasnog društva ''Bjelave''.

 

-Općina Centar dugi niz godina ostvaruje odličnu saradnju sa ovim društvom i pruža mu veliku finansijsku i drugu podršku. Zahvaljujući toj podršci DVD ''Bjelave'' je zasigurno najbolje opremljeno vatrogasno društvo u Bosni i Hercegovini. Općina je proteklih godina nabavila za DVD „Bjelave“, između ostalog, dostavno vatrogasno vozilo kapaciteta 8.000 litara, navalno vozilo, čamac sa motorom, zaštitnu odjeću i obuću, pumpe, agregate, vatrogasna crijeva i drugu opremu, za šta je izdvojeno 759.900 KM, kazao je Bećirević i dodao da će Općina Centar i u budućem periodu voditi računa kada su u pitanju potrebe ovog društva.

 

Vatrogasno društvo „Bjelave“ osnovano je 1950. godine. Trenutno ima oko 30 članova. U sklopu Društva postoji Služba za zaštitu od požara pri Službi civilne zaštite Općine Centar. U protekloj godini pripadnici DVD Bjelave su imali ukupno 522 intervencije koje se odnose na gašenje požara, intervencije u slučaju poplava, angažovanje prilikom uklanjanja ruševnih objekata, pranje javnih površina, snabdijevanje pitkom vodom domaćinstava na Nahorevskim brdima, obezbjeđenje sportskih manifestacija te kontinuirana obuka o protivpožarnoj zaštiti u osnovnim školama na području općine Centar.

04.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Najava prvog Sajma socijalnih usluga
04.07.2024.
UREĐENJE PJEŠAČKIH ZONA U CENTRU
Počela sanacija trotoara u Ulici Koševo
Više vijesti