Završena sanacija kraka Ulice Dejzina Bikića

Nakon što su radnici Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća „Vodovod i kanalizacija“ okončali radove na rekonstrukciji separatne kanalizacione mreže u Ulici Dejzina Bikića 19-39 na Šipu, radnici firme „Grakop“ pristupili su sanaciji pomenutog kraka ove ulice. Projekt je finansirala Općina Centar koja je za tu namjenu iz budžeta izdvojila 254.809,13 KM, od čega je za rekonstrukciju separatne kanalizacije izdvojeno 241,879,53 KM, a za sanaciju saobraćajnice 12.929,60 KM.
Završena sanacija kraka Ulice Dejzina Bikića

Naime, na ovom području je bio stari odvodni sistem izgrađen prije 40 godina i kako se godinama povećavalo naselje ovaj sistem nije mogao prikupiti sve fekalne i oborinske vode naselja, pa je često dolazilo do izlijevanja otpadnih voda. Nakon izvršene rekonstrukcije separatne kanalizacije riješen je dugogodišnji problem kojeg su lokalni stanovnici imali sa odvodnjom oborinskih i otpadnih voda.

 

Tokom realizacije projekta rekonstrukcije separatne kanalizacije postavljeno je 280 metara novih odvodnih cijevi od čega je 150 metara cijevi promjera 400 mm za fekalnu kanalizaciju, dok je za prikupljanje oborinskih voda postavljeno 130 metara cijevi za kišnu kanalizaciju promjera 700 mm.

 

Radovi na sanaciji saobraćajnice izvodili su se na osnovu ugovora Općine i firme ''Grakop'' o izgradnji, rekonstrukciji i redovnom održavanju lokalnih i nekategorisanih cesta na području Centra u 2016. godini.

 

-Na starom zemljanom putu izvršeni su iskopi i nasipanje tamponskog sloja nakon čega je uslijedilo asfaltiranje. Postavili smo betonske ivičnjake sa obje strane puta i dva slivnika, kazao je Mujo Topalović, šef gradilišta firme „Grakop“.

04.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Najava prvog Sajma socijalnih usluga
04.07.2024.
UREĐENJE PJEŠAČKIH ZONA U CENTRU
Počela sanacija trotoara u Ulici Koševo
Više vijesti