Ajnadžić održao sastanak sa sekretarom Saveza izviđača FBiH

Načelnik Općine Centar Sarajevo dr. Nedžad Ajnadžić, zajedno sa saradnicima, ugostio je u petak 18. novembra 2016. godine v.d. generalnog sekretara Saveza izviđača FBiH Brunu Ostojića. Povod posjete bio je razgovor o aktuelnom pitanju smještaja OŠ "Silvije Strahimir Kranjčević" u zgradi Saveza u smislu izvršenja sudskih presuda, ulaska Saveza u posjed škole kao i načinima kako da se novonastala situacija riješi.
Ajnadžić održao sastanak sa sekretarom Saveza izviđača FBiH

Ajnadžić je ponovio da je interes Općine Centar i njega kao načelnika, da se pitanje smještaja osnovne škole "Silvije Strahimir Kranjčević" trajno riješi.

 

-Želimo da Savez izviđača i predstavnici vlasti nađu zajednički jezik i riješe ovo pitanje. Podržavamo da se Savez obešteti, ali i da u saradnji sa predstavnicima vlasti nađu rješenje, školu ostave đacima i da svi budu zadovoljni. Mi poštujemo sudske odluke, ali smo na strani učenika, roditelja i nastavnika i Općina Centar će se uključiti u rješavanje ovog problema. Jedno od rješenja koja smo ponudili je i da se objekat otkupi, naglasio je Ajnadžić.

 

Ostojić je istakao da niko u Savezu ne insistira na datumu iseljenja.

 

-Naš cilj je da se u dogledno vrijeme nađe rješenje oko ove škole i u smislu sudskih presuda i funkcije koja se trenutno u njoj obavlja. Općina Centar je 1996. godine sklopila sporazum sa Savezom u smislu korištenja prostora. Taj sporazum je važio pet godina i Općina je uredno izmirivala obaveze. Međutim, od 2001. godine, do danas, Savezu nikada nije uplaćena nijedna marka na ime korištenja prostora, što znači da Vlada Kantona Sarajevo nije izvršavala svoje obaveze. Mi želimo da se u 2017. godini u budžetu Kantona obezbijede sredstva za naknadu za korištenje objekta, te da se napravi sporazum koji će definisati način plaćanja kirije u proteklih 15 godina. Nismo zagovornici prekida nastave ili izlaska učenika iz objekta škole, kazao je Ostojić.

04.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Najava prvog Sajma socijalnih usluga
04.07.2024.
UREĐENJE PJEŠAČKIH ZONA U CENTRU
Počela sanacija trotoara u Ulici Koševo
Više vijesti