Predstavljena knjiga ''Pišem ti bosančicom''

U prostorijama Gradske galerije Collegium artisticum, u utorak 15. novembra, predstavljena je knjiga ''Pišem ti bosančicom'', koja se u stručnom kontekstu bavi historijatom pisma bosančica, uz objašnjenja geografske rasprostranjenosti, morfoloških osobina i nekih pojavnih oblika pisma koje je bilo rasprostranjeno na teritoriji široj od današnje BiH.
Predstavljena knjiga ''Pišem ti bosančicom''

Knjiga je zapravo finalni proizvod projekta ''Pišem ti bosančicom'' koji je realizovalo Udruženje likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera BiH, u sklopu ''Dijaloga za budućnost'' koji su implementirali UNDP, UNICEF i UNESCO u partnerstvu s Predsjedništvom BiH.
Prema riječima profesorice Amre Zulfikarpašić, koja je osmislila projekat i priredila knjigu, sve je urađeno s ciljem da se bosančica približi mladim ljudima.


-Mladi su zainteresirani za izučavanje bosančice i imaju želju da je sačuvaju od zaborava. To je pismo toliko lijepo da se mladi odmah zaljube i njega, naglasila je Zulfikarpašić.
Predstavljanju knjige ''Pišem ti bosančicom'' između ostalih prisustvovao je i načelnik Općine Centar Sarajevo dr. Nedžad Ajnadžić.

 

U realizaciji projekta učestvovale su četiri akademije likovnih umjetnosti: u Sarajevu, Trebinju, Širokom Brijegu i Cetinju (Crna Gora), uz koordinaciju ULUPUBiH-a.

 

04.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Najava prvog Sajma socijalnih usluga
04.07.2024.
UREĐENJE PJEŠAČKIH ZONA U CENTRU
Počela sanacija trotoara u Ulici Koševo
Više vijesti