Edukacija o ovisnosti od psihoaktivnih tvari

Savjet Mjesne zajednice „Džidžikovac–Koševo I“ u saradnji sa studentima Filozofskog fakulteta u Sarajevu, odsjek Psihologija, organizirao je edukativno predavanje za mlade na temu „Ovisnost o psihoaktivnim tvarima“ koje je održano 14. novembra 2016. godine u prostorijama pomenute mjesne zajednice (Ulica Hasana Kikića 8). Edukaciju su vodile studentice Filozofskog fakulteta Erna Lević i Tansi Gegaj.
Edukacija o ovisnosti od psihoaktivnih tvari

Prisutnima je govoreno o adolescenciji koja je praćena mnogim promjenama u ponašanju i na emocionalnom planu, pa se tokom tog perioda može uočiti emocionalna nestabilnost, depresivnost, anksioznost, agresivnost, te silna potreba za odrastanjem, razvojem vlastite individualnosti i identiteta.

 

Studentice su objasnile da se u periodu adolescencije nerijetko javlja i adolescentna kriza koja može biti samo prijelazni period u odrastanju ali može ostaviti i trajnije posljedice na život mlade osobe. Jedna od opasnosti s kojima se adolescenti susreću je eksperimentisanje s psihoaktivnim tvarima. Posebno je bilo riječ o poremećajima koji obuhvataju deset posebnih razreda konzumiranja psihoaktivnih tvari kao što su: alkohol, cigarete, kofein, kanabis i drugi stimulansi koji mogu stvarati ovisnost.

04.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Najava prvog Sajma socijalnih usluga
04.07.2024.
UREĐENJE PJEŠAČKIH ZONA U CENTRU
Počela sanacija trotoara u Ulici Koševo
Više vijesti