Trinaest godina od smrti prof. dr. Huseina Kulenovića, dugogodišnjeg predsjedavajućeg Općinskog vijeća Centar

U subotu, 12. novembra 2016. godine navršilo se 13 godina od smrti prof. dr. Huseina Kulenovića, dugogodišnjeg čelnika sarajevske Općine Centar, istaknutog naučnika i društveno-političkog radnika, koji je bio dekan i redovni profesor Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i član više naučnih i stručnih asocijacija, sportskih i drugih udruženja i organizacija.
Trinaest godina od smrti prof. dr. Huseina Kulenovića, dugogodišnjeg predsjedavajućeg Općinskog vijeća Centar

Prof. dr. Husein Kulenović je bio poštovan rukovodilac, humanista i vizionar koji je ostavio najdublji trag u radu Općine i Općinskog vijeća Centar, na čijem čelu je bio skoro deceniju. Njegov nesebičan angažman u Općini Centar datira još od sedamdesetih godina. Učestvovao je u radu više radnih tijela Općinskog vijeća, bio općinski vijećnik, a od ratne 1995. i predsjednik Skupštine Općine Centar i predsjedavajući Prelaznog općinskog vijeća. Kulenović je dao nemjerljiv doprinos stvaranju i izgradnji poslijetarne Općine Centar. Od 1997. godine je obavljao funkciju predsjedavajućeg Općinskog vijeća Centar. Nesebično radeći u Općinskom vijeću unosio je duh tolerancije, međustranačke saradnje i parlamentarne demokratije. Vizionarskim pristupom dao je izuzetan doprinos razvoju lokalne samouprave i stvaranju zajedničke ljepše budućnosti. Kako bi lik, plemenitost i izuzetne ljudske vrijednosti prof. dr. Huseina Kulenovića ostali kao trajan putokaz narednim generacijama, stipendije koje dodjeljuje Općina Centar nadarenim srednjoškolcima i studentima nose njegovo cijenjeno ime.

 

Prof. dr. Husein Kulenović rođen je 26. augusta 1939. godine u Bosanskom Petrovcu. Gotovo cijeli bogat i sadržajan život proveo je u Sarajevu gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju, diplomirao, magistrirao i doktorirao na Medicinskom fakultetu. Godine 1979. godine izabran je za docenta na predmetu Fiziologija. Za vanrednog profesora izabran je 1986. godine, a za redovnog profesora 2002. godine. Za dekana Medicinskog fakulteta izabran je 2000. godine. Predavao je studentima Medicinskog, Stomatološkog, Farmaceutskog fakulteta i Više medicinske škole u Sarajevu, na Prirodno-matematičkom fakultetu - Odsjek biologija, Fakultetu za kriminalistiku, Fakultetu za sport i Saobraćajnom fakultetu. Bio je mentor velikog broja diplomskih radova, magistarskih i doktorskih disertacija. Jedan je od inicijatora i autora Programa specijalizacije iz oblasti kliničke fiziologije.

 

Osnovno područje njegovog naučnog interesovanja bila je oblast fiziologije kardiovaskularnog sistema. Objavio je više od 70 naučnih radova i učestvovao u 20 značajnih projekata i niza pilotskih istraživanja ekspertnih timova. Znanja i iskustva kontinuirano je usavršavao u zemlji i inostranstvu i bio organizator brojnih naučnih kongresa i simpozija. Veliki doprinos dao je aktivnostima u sklopu PHARE projekta i ostalim aktivnostima medicinskih fakulteta jugoistočne Evrope oko uvođenja novih tehnologija u proces edukacije, europeizacije i internacionalizacije sistema obrazovanja.

04.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Najava prvog Sajma socijalnih usluga
04.07.2024.
UREĐENJE PJEŠAČKIH ZONA U CENTRU
Počela sanacija trotoara u Ulici Koševo
Više vijesti