Obilježen Dan primirja 11. novembra 1918. godine

Ambasada Republike Francuske u BiH upriličila je 11. novembra 2016. godine na Džidžikovcu kod spomen-obilježja poginulim francuskim vojnicima ceremoniju odavanja počasti žrtvama iz rata 1914.-1918. godine. Na današnji dan se obilježava Dan primirja, u znak sjećanja na 11. novembar 1918. godine, kada je u Francuskoj, u specijalnom vagonu maršala Ferdinanda Focha, potpisano primirje u Prvom svjetskom ratu.
Obilježen Dan primirja 11. novembra 1918. godine

Spomenik na Džidžikovcu posvećen francuskim vojnicima poginulim za Francusku i mir u Bosni i Hercegovini, djelo skulptora Xaviera Dambrine, podignut je na ovom mjestu 12. aprila 2005. godine.

 

Polaganjem cvijeća na spomen-obilježje i minutom šutnje prisutni su odali počast svim borcima koji su dali svoj život za Francusku tokom Prvog svjetskog rata. Ceremoniji su prisustvovali predstavnici Francuske ambasade u BiH na čelu sa ambasadoricom Claire Bodonyi, predstavnici Oružanih snaga BiH koje je predvodio načelnik Zajedničkog štaba general pukovnik Anto Jeleč, predstavnici civilnih vlasti Bosne i Hercegovine te predstavnici diplomatskog kora u BiH. U ime Općine Centar cvijeće je položio Osmo Babić.

 

Za ovu priliku Oružane snage BiH angažovale su pripadnike Počasne jedinice OS BiH, te trubača i bubnjara iz Orkestra OS BiH, a učenici iz Francuskog međunarodnog koledža i Mostarske gimnazije pročitali su tekstove u spomen na žrtve rata.

 

Ambasadorica Bodonyi ovom prilikom zahvalila se Babiću na prisustvu ovoj, kako je istakla, značajnoj ceremoniji odavanja počasti žrtvama Prvog svjetskog rata.

04.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Najava prvog Sajma socijalnih usluga
04.07.2024.
UREĐENJE PJEŠAČKIH ZONA U CENTRU
Počela sanacija trotoara u Ulici Koševo
Više vijesti