Podrška projektu prevencije vršnjačkog nasilja u školama

Uz finansijsku podršku Općine Centar, Udruženje "Mladi za mlade" Sarajevo realiziralo je projekt „Prijateljstvom protiv nasilja“. Sveukupni cilj projekta je posvetiti dužnu pažnju problemu nasilja i maloljetničke delinkvencije koja počinje od osnovne škole, a najviše se izražava u srednjoj školi, te približiti problem školi i roditeljima koji mogu u velikoj mjeri pomoći u rješavanju ove problematike.
Podrška projektu prevencije vršnjačkog nasilja u školama

U cilju prevencije i suzbijanja vršnjačkog nasilja i maloljetničke delinkvencije među učenicima i edukacije o navedenom problemu, Udruženje "Mladi za mlade" je pripremilo edukativni i promotivni materijal za učenike i roditelje. U brošuri koja je namijenjena učenicima obrađene su najznačajnije teme vezane za problem nasilja, i to: kako prepoznati nasilnika u školi, kako prepoznati djecu koja trpe nasilje i zlostavljanje u školi, znakovi zlostavljanja i mjere pomoći žrtvama i nasilnicima…

 

Priručnik za roditelje koncipiran je na način da odgovori na pitanja: šta je to nasilje među djecom, zašto su neka djeca nasilna, koje vrste nasilnih ponašanja postoje, koji su znakovi nasilnih ponašanja, koja djeca mogu postati žrtve nasilja, koje posljedice imaju djeca koja su žrtve nasilja, koje posljedice imaju djeca koja vrše nasilje, koje posljedice nasilje ostavlja na djecu koja to nasilje posmatraju. U priručniku se daju i upute djeci, roditeljima i nastavnicima kako treba da se ponašaju u slučaju nasilja među djecom. Navedeni materijali podijeljeni su učenicima i roditeljima osnovnih škola „Safvet-beg Bašagić“ i „Nafija Sarajlić“.

 

Općina Centar je za realizaciju ovog edukativnog projekta Udruženja "Mladi za mlade" izdvojila 2.500 konvertibilnih maraka.

04.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Najava prvog Sajma socijalnih usluga
04.07.2024.
UREĐENJE PJEŠAČKIH ZONA U CENTRU
Počela sanacija trotoara u Ulici Koševo
Više vijesti