Jednokratnu novčanu pomoć Općine Centar ove godine dobile 302 porodilje

Općina Centar Sarajevo već više godina pruža finansijsku podršku porodiljama kako bi zahvaljujući jednokratnoj novčanoj pomoći nabavile neophodnu opremu za novorođenčad, a ujedno da se i na taj način želi doprinijeti poboljšanju nataliteta na području središnje sarajevske općine.
Jednokratnu novčanu pomoć Općine Centar ove godine dobile 302 porodilje

Kako bi što više porodilja iz Centra ostvarilo pravo na ovu vrstu pomoći, početkom 2016. godine usvojene su izmjene i dopune Pravilnika o raspodjeli novčanih sredstava za dodjelu jednokratne novčane pomoći porodiljama sa područja općine Centar. Prema usvojenim izmjenama i dopunama Pravilnika, pravo na jednokratnu novčanu pomoć u iznosu od 300 maraka imaju sve porodilje iz Centra koje rode prvo dijete i drugo dijete, a porodilje koje rode treće i svako sljedeće dijete imaju pravo na iznos od 500 maraka.

 

-Da su izmjene i dopune Pravilnika donijele rezultate govori i podatak da su u 2016. godini 302 porodilje primile jednokratnu novčanu pomoć Općine Centar, od toga 268 porodilja je dobilo po 300 KM za prvo i drugo novorođenče, a 34 po 500 KM za treće i svako sljedeće dijete, istakli su iz općinske Službe za rad, socijalna pitanja, zdravstvo, izbjegla i raseljena lica, koja ovaj projekat uspješno realizuje od 2013. godine.

 

Općina Centar je u budžetu za 2016. godinu izdvojila 82.600 KM za jednokratne novčane pomoći porodiljama.

04.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Najava prvog Sajma socijalnih usluga
04.07.2024.
UREĐENJE PJEŠAČKIH ZONA U CENTRU
Počela sanacija trotoara u Ulici Koševo
Više vijesti