Sve brojniji kreativni sadržaji u Centru za zdravo starenje

U Centru za zdravo starenje u Titovoj ulici broj 12, kojeg je osnovala Općina Centar Sarajevo za svoje građane treće životne dobi, sve su brojniji kreativni sadržaji.
Sve brojniji kreativni sadržaji u Centru za zdravo starenje

Tako je od 3. novembra 2016. godine počela sa radom sekcija stonog tenisa. Naime, član Centra za zdravo starenje profesor sporta Vojislav Dragoljević, višestruki prvak BiH i Balkana u stonom tenisu u kategoriji igrača treće životne dobi, te učesnik po tri svjetska i evropska prvenstva, osigurao je uz podršku prijatelja stonotenisera da Centar dobije sto za stoni tenis. Prilikom svečanog početka rada ove sekcije počasni igrači su bili prvaci BiH u stonom tenisu Idrija Redžepović i Emir Bešić, koji je tom prilikom poklonio članovima sekcije svojih 10 knjiga pod nazivom "Osnove stonog tenisa".

 

-Ovo je bio veoma važan dan, ne samo za nas veterane već i za buduće generacije kojima će ostati uspomena na osnivanje sekcije za stoni tenis u Centru za zdravo starenje. Prijatno sam iznenađen činjenicom da je znatan broj starijih sugrađana pokazao interes za ovaj sport. Naša sekcija u Centru već broji 12 članova, a termini su dva puta sedmično - četvrtkom od 13 do 15 sati i petkom od 10 do 12 sati, rekao je Vojislav Dragoljević.

 

U Centru za zdravo starenje upriličeno je 4. novembra još jedno lijepo druženje uz ceremoniju ispijanja kineskog čaja koja je organizirana u saradnji sa Konfučijevim institutom u Sarajevu. U ime Instituta ceremoniji su prisustvovali dekan La Weixin i volonterka Chen Wenying. Članovi Centra su imali jedinstvenu priliku degustirati zeleni i crveni čaj na tradicionalan kineski način.

 

-Još jedna od novina je matine uz evergreene i ples. Prvo takvo druženje upriličeno je 3. novembra uz klavirsku pratnju, a imajući u vidu veliki interes naših članova planiramo da se takva druženja održavaju dva puta mjesečno u terminu od 17 do 20 sati, kazala je Varja Nikolić, koordinatorica Centra za zdravo starenje i dodala da veliki broj polaznika pohađa časove preventivne korektivno-rekreativne gimnastike, uče engleski jezik i rad na računaru, učestvuju u radu muzičke sekcije (horsko pjevanje), likovne sekcije, slikaju na aluminijskoj foliji, rade decoupage...

 

-U pripremi je prodajna izložba rukotvorina koje su izradili članovi Centra za zdravo starenje, koju ćemo upriličiti u petak, 18. novembra. Sa zadovoljstvom mogu kazati da ćemo uskoro dobiti osam štafelaja koje nam je doniralo Grawe osiguranje d.d. Sarajevo, na čemu smo veoma zahvalni.

 

Uz sve ovo, u Centru za zdravo starenje planiramo i dalje održavati edukativna predavanja iz oblasti zdravstvene njege i zaštite osoba treće životne dobi, zatim hortikultute i zaštite okoliša i drugim aktuelnim temama, organizirati izlete... Također ćemo imati poetska druženja, a ovom prilikom želim pozvati sve zainteresirane da nam se pridruže sutra u 12 sati kada će naš gost biti književnik Abdulah Sidran, naglasila je Nikolić.

 

Podsjećamo da je u cilju poboljšanja kvaliteta života osoba treće životne dobi i njihove socijalne uključenosti u zajednicu, 18. januara 2016. godine svečano  otvoren Centar za zdravo starenje u općini Centar. Od tada se u lijepo i moderno opremljene prostorije Centra u Titovoj 12 (bivši restoran La Famiglia) javilo gotovo 500 naših sugrađana treće životne dobi kako bi se uključili u aktivnosti koje se realizuju. Općina Centar je u uređenje i opremanje Centra uložila pola miliona maraka. Radno vrijeme Centra za zdravo starenje je od 9 do 15 sati svaki radni dan.

04.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Najava prvog Sajma socijalnih usluga
04.07.2024.
UREĐENJE PJEŠAČKIH ZONA U CENTRU
Počela sanacija trotoara u Ulici Koševo
Više vijesti