Izvršena proba Sistema za uzbunjivanje i obavještavanje građana općine Centar u slučaju prirodnih i drugih nesreća (SOUG)

U okviru projekta uspostavljanja sistema obavještavanja i uzbunjivanja građana općine Centar u slučaju prirodnih i drugih nesreća (SOUG), Služba za civilnu zaštitu središnje sarajevske Općine je u utorak, 1. novembra 2016. godine, izvršila probu sirena.
Izvršena proba Sistema za uzbunjivanje i obavještavanje građana općine Centar u slučaju prirodnih i drugih nesreća (SOUG)

Naime, tog dana je u 12 sati putem sirenskih zvučnika emitovan signal za prestanak opće opasnosti (u trajanju 60 sekundi) kako bi se provjerio rad sistema za uzbunjivanje na devet lokacija na području općine Centar gdje su postavljene sirene, a to su: zgrada Općine Centar, objekti gdje su sjedišta mjesnih zajednica „Soukbunar“, „Koševsko brdo“, „Hrastovi-Mrkovići“, „Betanija-Šip“ i „Pionirska dolina-Nahorevo“, zatim zgrada Poljoprivredne zadruge Nahorevo, te lokacija na Bjelavama gdje je sjedište Dobrovoljnog vatrogasnog društva „Bjelave“ i u krugu vodovoda na Crnom vrhu. Testiranju sistema prisustvovali su i Jasna Beba, sekretar Općine i Mustafa Resić, savjetnik općinskog načelnika.

 

Vahid Bećirević, pomoćnik načelnika Općine Centar za civilnu zaštitu kazao je da je uspješno izvršena proba Sistema za uzbunjivanje i obavještavanje građana općine Centar u slučaju prirodnih i drugih nesreća (SOUG).

 

-Sistem je ponovno uspostavljen nakon što je raniji devastiran u toku rata. Nakon izrade studije akustične pokrivenosti Općine proračunato je da sirene budu postavljene na devet pomenutih lokacija kako bi se emitovani zvuk mogao čuti na cijelom području općine Centar. Manipulisanje ovim sistemom vrši se putem radio uređaja. U budućem periodu ćemo raditi tihe probe s obzirom da nam ovakav sistem dozvoljava i na taj način utvrditi njegovo ispravno funkcioniranje. Za svako od ovih sirenskih mjesta imamo alternativni izvor snabdijevanja električnom energijom, odnosno akumulatore, a u slučaju njihovog pražnjenja imamo četiri prenosna agregata. Za svaku od potencijalnih nesreća postoji način obavještavanja i upozoravanja, a trenutno se ti načini usaglašavaju sa Evropskom unijom. Signal koji je danas pušten je jednolični međunarodni znak za prestanak svih opasnosti. Pored zvučnog signala ovim sistemom se mogu prenositi i glasovne poruke, što predstavlja napredak u odnosu na raniji sistem, istakao je Bećirević.

 

Podsjećamo, za realizaciju ovog projekta je iz budžeta Općine Centar izdvojeno 218.598 maraka.

04.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Najava prvog Sajma socijalnih usluga
04.07.2024.
UREĐENJE PJEŠAČKIH ZONA U CENTRU
Počela sanacija trotoara u Ulici Koševo
Više vijesti